Ден на национален траур в памет на Пламен Горанов

Ден на национален траур в памет на Пламен Горанов
Варненци оставяха цветя и палеха свещи в памет на Пламен Горанов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

6 март е обявен за Ден на национален траур в памет на самозапалилия се Пламен Горанов в знак на протест срещу управлението на Община Варна.

Цяла България ще почете паметта на младия мъж, който се бореше срещу управлението на кмета на Варна Кирил Йорданов и срещу групировките в града, съобщи БГНЕС.

След поредни дни на масови протести дойде и денят 20 февруари, когато 36-годишният Пламен Горанов в ранната сутрин се самозапали пред сградата на Община Варна.

Той носел плакат с искане за оставката на кмета, който след инцидента бил скрит от един от притеклите се на помощ охранители на кметството.

„Оставка на Киро и целия Общински съвет до 17 часа на 20 февруари 2013 година“ са думите, изписани на плаката, който Пламен Горанов държал при самозапалването си на това място.

Пламен почина на 3 март около 20 часа.

В събота вечерта – 2 март, положението на Пламен се влошило рязко.

Дотогава е бил поддържан в медикаментозна кома, а няколко дни е дишал самостоятелно.

В събота е започнало рязко влошаване на състоянието му и въпреки всички спешни грижи и консултации на 3 март около 20 часа Пламен Горанов е починал от полиорганна недостатъчност.

На 6 март, в 11, 30 часа в храм „Света Петка“ във Варна ще бъде поклонението пред Пламен Горанов.

След това той ще бъде изпратен в София за кремация през следващите 1-2 дни, заяви Любчо Любчев, управителят на общинската фирма, която урежда подробностите около погребението.

Такова е било желанието на бащата на самозапалилия се варненец, който издъхна на 3 март в Клиниката по термична травма на Военноморската болница във Варна.

Урната с праха на 36-годишния Пламен ще бъде върната до края на седмицата и положена в семейна урна в старите варненски гробища.

Засега няма определена дата, тъй като тя зависи от служителите на Софийския крематориум.

На 6 март на извънредна сесия на общинския съвет във Варна се очаква кметът на града Кирил Йорданов да каже дали ще си подава оставката.

Преди дни, още преди Пламен да почине, Йорданов каза, че ако самозапалването на Пламен е станало заради някакво действие или бездействие на кмета, то той щял да си подаде оставката.

Варненци коментират, че това е поредната подигравка на кмета Йорданов към тях с това, че той ще обявява решението си за подаване на оставка в Деня на национален траур в памет на Пламен, който се самозапали и почина, борейки се точно срещу властта на кмета във Варна.

#Пламен Горанов #Варна #Кирил Йорданов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници