Илияна Йотова: Приемането на България в Шенген е в дневния ред на Съвета на ЕС

A A+ A++ A

Кандидатурата на България и Румъния за членство в Шенген не е отпаднала от дневния ред на заседанието на Съвета на министрите на вътрешните работи и правосъдието от ЕС на 7 и 8 март 2013 г., съобщиха от офиса на българския евродепутат Илияна Йотова

Въпросът все още е актуален, това е последната, макар и неофициална информация от Ирландското председателство на ЕС, се посочва в съобщението.

София и Букурещ все още не са уточнили дали искат техните кандидатури да бъдат само дискутирани, или държат те да бъдат гласувани по-късно тази седмица, се казва още в отговора.

В края на миналия месец немският министър на вътрешните работи Ханс-Петер Фридрих обяви, че Германия ще наложи вето на присъединяването на двете източноевропейски страни към Шенген.

Междувременно председателят на Групата на европейските социалисти и демократи Ханес Свобода окачестви сигналите през тази седмица за евентуално германско вето върху членството на двете страни като популистки и разочароващи.

„Групата на социалистите и демократите осъжда немската заплаха и подчертава своята подкрепа за включването на България и Румъния в Шенген“, подчерта Свобода в специално изявление.

Той посочи за пореден път, че двете страни са изпълнили своите ангажименти и останалите страни трябва да спазят правилата и да осигурят на гражданите им пълна свобода на движение.

„Ветото на Германия е популистко и разочароващо и изглежда така, сякаш немското правителство иска да раздели страните на ЕС на „първокласни“ и „второкласни“.

Ние призоваваме вътрешните министри да действат отговорно и да отворят пътя на България и Румъния към членство в Шенген - се казва още в изявлението на Ханес Свобода.

Преди дни румънският премиер Виктор Понта заяви, че влизането в Шенген няма да е приоритет за страната му, в случай че въпросът отпадне от дневния ред за пореден път.

#Шенген #България #Румъния #Илияна Йотова #Германия #Ханс-Петер Фридрих #Ханес Свобода #Виктор Понта

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници