Назначиха нова експертиза по делото за убийството на Стоян Балтов

Назначиха нова експертиза по делото за убийството на Стоян Балтов
Новата експертиза трябва да покаже дали двама от обвиняемите – Александър Данаилов и Вили Георгиев, както и други трима свидетели, са участвали в боя през 2008 г., при който Стоян Балтов е бил убит. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Съдът назначи нова съдебномедицинска експертиза по делото за убийството на студента по фармацевтика Стоян Балтов.

Тя ще трябва да покаже дали двама от обвиняемите – Александър Данаилов и Вили Георгиев, както и други трима свидетели, са участвали в боя през 2008 г., при който Балтов е бил убит, съобщи „Дневник“.

В края на заседанието за пореден път председателят на съдебния състав Петя Крънчева призова страните да са готови за пледоарии следващия път.

Стоян Балтов беше жестоко убит на 5 декември 2008 г. пред дискотека „Амнезия“ в столичния „Студентски град“.

На Александър Данаилов, Вили Георгиев и Светлозар Стоилов са повдигнати обвинения за умишлено убийство по особено жесток начин.

Делото се точи на първа инстанция вече три години.

В началото на съдебното заседание съдът прие заключенията на две експертизи, назначени в края на миналата година и извършени на подсъдимия Светлозар Стоилов.

Изследването трябваше да отговори дали той е участвал в нанасянето на ударите по главата на Стоян Балтов и с тях да е причинил уврежданията, довели до смъртта му.

Втората експертиза, която е съдебно психиатрична, трябваше да установи дали при Стоилов е налице повишена агресивност.

След като изследвали предоставените им два чифта обувки, експертите Александър Минчев и Теодора Боянова заключиха, че ударите върху пострадалия са от повърхност като тези, които са им предоставени.

В отговор защитата на Стоилов поиска да бъде направена такава експертиза по отношение на останалите обвиняеми и на други трима свидетели, участвали в боя.

„От субективна гледна точка е добре да се направи това, за да се изчерпат съмненията“, обясни адвокат Асен Асенов, защитник на обвиняемия Александър Данаилов.

Според него, когато назначената миналия път експертиза на Стоилов бъде разширена за всички останали, участвали в боя, ще може да се твърди, че са изчерпани способите за установяване на фактите и доказателства по случая.

Съдът определи 40-дневен срок за изготвянето на експертизата. Вещите лица ще разполагат с всички събрани досега веществени доказателства.

„Няма пречка прокуратурата да прецени, че някой от останалите свидетели има качеството на подсъдим. В никакъв случай не целим шиканиране на процеса“, коментира адвокат Асенов.

Според адвокат Илиян Василев, защитник на родителите на Балтов, събраните годни данни са изчерпали доказателствената част в тази посока.

Той поиска съдът да не уважава искането на защитата на тримата обвиняеми.

Според тях обаче би следвало да е ясно участието на останалите участници в сбиването и трябва да се изследва как и от кого са нанесени ударите по тялото на убитото момче.

На 18 декември отлагането беше заради две нови назначени експертизи, а на 6 декември пред съда не се яви свидетел.

В петък съдия Крънчева насрочи поредното заседание по делото за 12 април.

#Стоян Балтов #убийство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници