Протестиращи лекари обявиха шефа на Касата за убиец на здравеопазването

Протестиращи лекари обявиха шефа на Касата за убиец на здравеопазването
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

По около 200 лекари се стекоха на протести срещу Здравната каса в София и Варна в четвъртък.

„Пламен Цеков не е богоизбран, не той решава кой как и защо да се лекува. Ние ще лекуваме всеки пациент, който има нужда от нас“.

С тези думи д-р Цветан Райчинов, председател на Българския лекарски съюз, се обърна към около 200 лекари и медицински работници, събрали се пред НЗОК, за да искат оставката на управителя на касата, предаде БГНЕС.

Протестиращите лекари издигнаха транспаранти с надписи „Пламен Цеков е вреден за вашето здраве“ и „Не на методиката, вкарваща корупция в здравеопазването“.

Цветан Райчинов определи управителя на касата като човек, изживяващ се като богоизбран, над нацията, лекарите и пациентите.

„Това е абсурдно, това не е правовата държава. Прави са хората от улицата, няма правила и ние трябва да ги създадем с тях“, каза още д-р Райчинов.

„Ние сме тук не само заради нас, а за да защитаваме правата на нашите пациенти“, обяви една от протестиращите.

Въпреки че от синдиката на полицаите изразиха своята солидарност с протеста на лекарите и медицинските работници, входът на НЗОК беше ограден от служители на реда.

Над 200 варненски лекари излязоха на протест пред сградата на Районната здравна каса в града.

Те искат оставката на началника на НЗОК д-р Пламен Цеков, предаде кореспондентът на БГНЕС.

Причината за бунта са влошените условия на здравеопазването у нас, които пряко рефлектират и върху обслужването на пациентите. Протестиращите са срещу приетото през декември миналата година постановление, отнасящо се до новата методика на Здравната каса.

Според медиците този документ води до ограничение в здравеопазването и вкарва в стрес както лечебните заведения, така и гражданите. По този начин се намаляват с около 20% направленията, които ще се издават. Протестиращите във Варна са вдигнали плакати „Цеков вън“ и „Цеков – убиец на българското здравеопазване“.

#Цветан Райчинов #Пламен Цеков #НЗОК #Здравната каса #БЛС #Български лекарски съюз

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници