Константин Пенчев предлага промени в Закона за енергетиката

Константин Пенчев предлага промени в Закона за енергетиката
Константин Пенчев е изпратил предложението си на председателя на Народното събрание Цецка Цачева и на президента на България Росен Плевнелиев.
A A+ A++ A

Омбудсманът Константин Пенчев изпрати на председателя на Народното събрание Цецка Цачева и на президента на България Росен Плевнелиев проект за изменение и допълнение на Закона за енергетиката, съобщават от пресслужбата му.

В проекта, който може да бъде използван за основа на обсъжданията в парламента, са включени най-наложителните искания на гражданите за законодателни промени в тази област, се посочва в съобщението, цитирано от БГНЕС.

Омбудсманът предлага промяна в състава на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) – от седем на девет членове.

Според текстовете на проекта председателят и четирима от членовете на ДКЕВР се избират и освобождават с решение на Министерския съвет, а четирима от членовете се предлагат от граждански организации и се избират от Министерския съвет.

Изискванията за образователен ценз не се прилагат за членовете от гражданската квота.

В проекта е разписано комисията да може да взема решения, ако на заседанието присъстват не по-малко от двама от членовете, предложени от гражданските организации.

По отношение на електроенергията Константин Пенчев предлага промяна на текст в закона, свързан с т.нар. зелена енергия.

Според проекта от крайните клиенти трябва да се заплаща само съответна част, а не всички разходи за преференциалните цени на енергия, произведена от възобновяеми енергийни източници.

Мотивите на омбудсмана са, че действащата редакция не е ясна и създава предпоставка да се прехвърли задължението на държавата за стимулиране на производството и използването на енергия от възобновяеми енергийни източници изцяло към крайния потребител.

Освен изкупуване на преференциални цени съществуват и други способи за стимулиране, които държавата може да приложи.

Във връзка с проблемите на гражданите, свързани с доставчиците на топлинна енергия, омбудсманът предлага да отпаднат посредниците при дяловото разпределение и отчитане.

Омбудсманът предлага още да има възможност за физическо отделяне на отоплителните уреди след писмено уведомяване на топлопреносното предприятие, както и да отпадне задължението за плащане на сградна инсталация, ако топлоподаването към отоплителните тела в имота е прекратено.

#Константин Пенчев #омбудсман #ДКЕВР #Държавната комисия за енергийно и водно регулиране #Росен Плевнелиев #Президент на България #Цецка Цачева #председател на Народното събрание

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници