Протестиращите освиркаха президента Плевнелиев

Протестиращите освиркаха президента Плевнелиев
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

В 11:00 часа от Министерството на икономиката и енергетиката започна протест срещу монополите.

При демонстрантите отиде държавният глава Росен Плевнелиев, който бе освиркан, предаде „Дарик". Недоволните скандираха „Мафия", "Оставка".

Плевнелиев призова всички организации и синдикати да работят заедно за решаване на проблемите.

Президентът се беше качил на буса на организаторите на протеста, откъдето отправи посланието си. Докато държавният глава говореше, хората продължиха с освиркванията.

Обръщението на Росен Плевнелиев пред протестиращите продължи около две минути, след което той си тръгна, а демонстрантите се отправиха към Президентството. По пътя те се сляха с втория лъч на протеста, който потегли в 11.00 часа от Орлов мост.

Протестиращи се събраха пред Президентството, след което се отправиха към Парламента.

На път към Президентството държавният глава бе придружаван от журналисти. Пред тях той обясни, че е получил на хартия гражданските искания.

Още два протеста се провеждаха в столицата по същото време. В 11.00 часа започна и национален протест пред БНБ срещу безхаберието и банковия произвол. По време на протеста деца раздаваха листовки, с послания на тях, сред които: „Не на монополите", „Не на високите лихви", „Мафия с костюми", визирайки банкерите. Децата, на възраст около 9 години, бяха категорични, че са се включили в протеста, защото искат родителите им да са доволни и щастливи, и да не плащат големи лихви за банковите си кредити, а също така да не плащат големи сметки за парно и ток. Целите, заложени на този протест, формулиран срещу банковия произвол и безхаберието на БНБ, са: забрана за едностранната промяна на лихви и параметри по договор за кредит; пълна прозрачност по отношение на лихви, методологии, критерии за оценка; приемане на закон за фалита на физическите лица, с който да се регламентира до каква степен кредитополучателите остават длъжници на банките; приемане на закон за финансовия омбудсман.

По-късно протестът пред БНБ се сля пред Президентството с този срещу монополите.

За 12.00 часа пък бе насрочен Националният протест „На бунт срещу високите сметки", който трябва да потегли от пилоните на НДК. Той е организиран от ВМРО и крайната точка на неговия маршрут е площад „България" - между Министерски съвет и Президентството.

Засилено е полицейското присъствие както в столицата, така и в останалите градове на страната, където се провеждат протести.

#Росен Плевнелиев #Президент на България #протест #протестиращи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници