Великобритания изгуби елитния си ААА рейтинг

Великобритания изгуби елитния си ААА рейтинг
Решението на Moody's удвоява решимостта на консервативния кабинет да продължи с икономическите си планове да се намали с една четвърт бюджетния дефицит. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Великобритания изгуби най-високата рейтингова оценка ААА за пръв път от 1978г. насам заради прогноза, че растежът на икономиката й ще остане много бавен в следващите няколко години, съобщава в."Дневник".

Агенция Moody's стана първата, свалила рейтинга на страната на ниво  Aa1. В обяснението към решението се казва, че предстоят нови предизвикателства пред плановете на правителството за намаляване на дълга. Финансовият министър Джордж Озбърн също коментира, че "това е ясно напомняне за дълговите проблеми на страната ни".

Според думите му, решението на Moody's удвоява решимостта на консервативния кабинет да продължи с икономическите си планове да се намали с една четвърт бюджетния дефицит.

За министъра обаче остава петното, че по негово време е бил понижен рейтингът, а хората се интересуват не толкова какво са казали от Moody's, а какви са цените на горивата, храните, стоките и колко са високи лихвите. Озбърн ще бъде притискан и от тези, които искат да се намалят разходите и да се вдигнат данъците, и от онези, които настояват за повече държавни инвестиции за стимулиране на растежа.

От рейтинговата агенция предупреждават, че проблемите пред усилията да се намали дефицитът и да се ограничи трупането на държавни дългове ще продължи поне до средата на следващия парламент и едва ли ще има промяна в тенденцията преди 2016г.

#Moody's #рейтинг #Джордж Озбърн

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници