Йоца Амстердама клати българските политици и от затвора

Йоца Амстердама клати българските политици и от затвора
Наркобаронът издирван за 23 убийства на мафиоти, журналисти и полицаи. Снимка: в."Стандарт"
A A+ A++ A

Сръбският наркобарон Сретен Йосич - Йоца Амстердама се превърна в политическа голгота за родните управници, пише в. "Стандарт".

В последните години името на Йосич кръстосва публичното пространство и пали пожари. Въпреки че откакто бе заловен на пъпа на София през 2002 г., Сретен не е напускал затвора. Нашите управници обаче не спират да дъвчат темата как 4 години преди да влезе в панделата, е живял спокойно в София. Връх в политико-мутренския фолклор е въртеният упорито от враговете на Бойко слух, че точно сърбинът му е купил поста главен секретар в МВР.

През 2009 г., когато бе заловена бандата на "Килърите", стана ясно, че Сретен Йосич е близък на Петър Стоянов-Сумиста. Калоян Йорданов, свидетел по въпросното дело, разказа пред съдията, че сръбският наркобарон и някой си Янко Попов-Туцо, са готвели убийството на Бойко Борисов. Обсъждането на мръсната поръчка станало в дома на Йосич в Белград, твърди Йорданов. И допълва, че на тайната спявка присъствали близките приятели на сърбина Новац и Струя.

Йосич е издирван от шест държави заради обвинения за 23 поръчкови убийства, включително и на полицаи, наркотрафик и пласиране на фалшиви пари. След 11 години криеница с Интерпол, той най-после е задържан в София. Прокурорите, които са имали честта да го разпитват, казват, че е Сретен хич не си поплюва. Държи се нагло и надменно. "Ако убиеш петима, си престъпник. Ако убиеш 10, си мафиот. Ако убиеш 25, вече си институция!", просъсква пред наш прокурор наркобосът.

На 17 август 2002 г. България екстрадира Сретен Йосич в Холандия, където той трябва да отговоря за въпросните 23 убийства. Става ясно, че е имал да изпълнява и още една поръчка - за ликвидирането на холандския прокурор Коос Плой. За това има записи, но до дело не се стига.

От холандския затвор Сретен е предаден на сръбските власти, които го издирват за наркотрафик. Докато се стигне до обвинение, името на наркобарона се замесва и в  убийството на хърватския журналист Иво Пуканич. Последният е издател на седмичника "Национал". Пуканич и директорът на маркетинга на издателската група Нико Франич бяха убити през 2008 г. в Загреб в кола бомба.

Йосич остана три години и половина в Окръжния затвор в Белград. В срядата на януари тази година той е оправдан. Въпреки това той остава в килията, защото има да излежава друга присъда от 15 години. Тя е за подстрекателство към убийството на мафиота Горан Мариянович в далечната 1995 г.

Всъщност всички тези неприятности се стоварват на главата на Сретен след като е хванат в София. Преди да търка наровете на затворите в няколко държави, той живее 4 години в българската столица.

В четвъртък, когато парламентът гласува оставката на Бойко Борисов, името на Йосич отново влезе в обръщение на българските политици.

Депутатът от ДПС Христо Бисеров нападна Борисов, като го обвини във връзки с наркобарона. Името на премиера в оставка фигурирало в папка "Лале", в която имало следната фраза: "Бойко взе парите, но те не стигнаха до Варненеца".

Според Бисеров тази реплика е засечена ден преди ареста на Йосич в разговор между него и известния сикаджия Милчо Бонев. За какво са парите, кой е Бойко и какъв е контекстът, и досега не е ясно. Заради това от 2009 г, когато става ясно, че има папка "Лале", до ден днешен политиците спекулират с темата както намерят за добре, съобщава още в."Стандарт".

#Сретен Йосич #Йоца Амстердама #България #Сърбия #"Килърите" #Петър Стоянов-Сумиста #Калоян Йорданов #София #Бойко Борисов #Холандия #Белград #поръчкови убийства #Христо Бисеров #ДПС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници