Двама от атентаторите в Бургас били ливански кандидат-инженери

A A+ A++ A

Двама от терористите, замесени в атентата в Бургас, са на възраст 26 и 33 години и са студенти в Ливан, където се подготвят за инженери.

Това съобщава в блога си в следобедното издание на белгийския вестник "Соар" авторът Бодуен Лос, цитиран в кореспонденция на БТА от белгийската столица.

Той се позовава на данни, представени по негова информация на последното заседание на Съвета на ЕС по външни работи в понеделник в Брюксел.

Според него информацията се съдържала в допълнение към оповестената вече широко информация, представена на 15 февруари от министъра на вътрешните работи в оставка Цветан Цветанов.

Допълва се, че основание за тези твърдения са били допълнителни сведения, получени от властите в Канада и в Австралия. Уточнява се, че въпросните двама заподозрени в съпричастие мъже са имали паспорти именно на тези две държави.

Авторът припомня, че часове след атентата правителството на Израел е посочило за отговорна групировката "Хизбула", а след изразеното "обосновано предположение" на българските власти, че това действително е така, бъдещият директор на ЦРУ Джон Бренан е заявил, че групировката, подкрепяна от Иран, улеснява водената от режима на Башар Асад кампания срещу опозицията в Сирия.

Отбелязва се, че ЕС остава разединен в становището си дали да постави "Хизбула" в т. нар. "черен списък на терористичните организации". Припомня се позицията на върховния представител на ЕС по сигурността и външната политика Катрин Аштън, че данните от разследването на българските власти трябва да бъдат обмислени.

Вестникът уточнява, че "Хизбула" са в правителството на Ливан, а в тази държава са разположени значителни сили на ООН, в които преобладават европейците и основно - белгийците.

Според публикацията на заседанието на Съвета на ЕС в понеделник министърът на външните работи в оставка Николай Младенов е настоял за по-твърдо отношение към "Хизбула", но и да не се избързва с включването на организацията в посочения списък заради нуждата от допълнителен напредък на разследването.

Авторът отбелязва, че следователят, разкрил съществуването на симкарта на "Марок телеком" сред уликите от атентата, е бил уволнен. Той цитира американския разследващ журналист Гари Портър, който се позовава на свои български колеги в посочването на следа от връзка с Ал Каида.

Първите данни за атентата, в които министър Цветанов уточни, че обоснованото предположение се основава на данни едва от средата на януари, са свидетелство за отсъствието на нови улики и за оказан натиск от Вашингтон, а в този случай може да е замесена дори някоя трета крайна групировка, коментира Портър.

#атентат #терористичен акт #терористи #тероризъм #Ливан #Трагедия в Бургас

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Акценти

Инбет Казино