Съдът няма да разгледа жалбата срещу процедурата за избор на нов патриарх

Съдът няма да разгледа жалбата срещу процедурата за избор на нов патриарх
Решението може да бъде обжалвано. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Върховният административен съд (ВАС) няма да разгледа жалбата срещу изборната процедура за нов патриарх.

Решението на съда може да бъде обжалвано в седемдневен срок пред петчленен състав, съобщи „Дневник“.

Димитър Нончев Амбарев, Хайгашод Азад Агасян, Елена Димитрова Станчева и Христо Николов Танев сезираха съда за това, че номинирането на тримата митрополити за патриарх нарушава Устава на Българската православна църква и Закона за вероизповеданията.

Според ВАС „възможната и допустима държавна намеса и държавно администриране на вътрешноорганизационния живот на религиозните общности и институции, както и тяхното обществено проявление, се съдържа в отделните норми на Закона за вероизповеданията“.

Съдът отбелязва, че решението, с което са издигнати тримата кандидати за патриарх, не е издадено от административен орган „или друг овластен със закон за това орган или организация, чиято дейност да е административна и да подлежи на административносъдебен контрол, както и представлява само отделен елемент от производство по вземане на решение за избор на Български патриарх и Софийски митрополит, регламентирано подробно в Раздел ІІ от Устава“.

В неделя ще се проведе църковният събор, след който трябва да бъде излъчен нов патриарх. Кандидатите са митрополитите Галактион, Гавриил и Неофит.

Вчера около десетина души се събраха пред Светия синод на протест срещу избора на тримата митрополити, сред които ще бъде избран новият патриарх.

Участниците в протеста, организиран от сдружението „Приятели на православието“, оспорват легитимността на избора на двамата митрополити - Русенския Неофит и Ловчанския Гавриил.

Техните аргументи съвпадат с мнението на наместник-председателя на Светия синод митрополит Кирил, който изказа мнението, че при гласуването не е спазен уставът на Българската православна църква  (БПЦ), което може да оспори легитимността на избрания в неделя патриарх.

Като противоуставно той посочи, че през втория ден на избора са били променени условията, като вместо необходимите десет гласа било решено, че са достатъчни и девет, за да се изберат кандидатите за патриарх.

#Светия синод #патриарх #митрополит Кирил #митрополит Галактион #митрополит Гавриил #митрополит Неофит #Българската православна църква

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници