Внасят искане за оставката на шефа на Здравната каса в парламента

Внасят искане за оставката на шефа на Здравната каса в парламента
Оставката на д-р Пламен Цеков бе поискана и от ръководството на „Пирогов“. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

От Българския лекарски съюз внасят в парламента официално искане директорът на Националната здравноосигурителна каса д-р Пламен Цеков да бъде отстранен от поста си, обяви д-р Диана Чинарска от Управителния съвет на съсловната организация.

Причината е в множеството тревожни сигнали, постъпили от болници, общопрактикуващи лекари и специалисти, от които става ясно, че лечебният процес в страната на практика е блокиран от изцяло ограничената им дейност, обясни д-р Чинарска пред Дарик.

Въпрос на дни е избухването на непредвидима реакция и в медицинските среди, категорични са от Лекарския съюз.

Д-р Чинарска припомни, че подмяна на договорените цени и обеми без знанието на лекарите преди два месеца доведе до неподписването на Национален рамков договор.

„Това води след себе си известно количество некомпетентност както от страна на Надзорния съвет, така и от Пламен Цеков“, обясни д-р Чинарска.

По думите й лекарите не са доволни и поради методиката, която излезе по отношение на министерско постановление, в което толкова драстично орязани лимити никога не е имало.

„Над 20% ние сме лимитирани в нашата медицинска дейност - това са талоните, това са изследванията. Намалени са и прогнозните бюджети на болниците, което означава, че от тази година те могат да лекуват много по-малък брой пациенти по дадена клинична пътека“, каза още д-р Чинарска.

„Това преля чашата на лекарите. На болничните лекари с 20-30% са намалени възможностите да реализират изпълнението на клиничните пътеки. Това са средства, които по-нататък няма да им бъдат платени, ако са превишили дадената бройка. По тази причина болниците са изправени пред дилемата дали да продължават да лекуват, или трябва да затворят по дадени клинични пътеки клиниката“, обясни тя.

От „Пирогов“ също поискаха оставката на д-р Цеков.

В отворено протестно писмо от ръководството и персонала на болницата обявиха, че при така зададените ограничения за тази година, още на 20 февруари „Пирогов“ е трябвало да преустанови дейността си най-малко за три месеца напред.

От Лекарския съюз смятат, че отстраняването на Пламен Цеков е възможно да се случи в рамките на все още действащото Народно събрание. Така щяло да се запази спокойствието поне в сектора, свързан със здравето на хората.

#д-р Пламен Цеков #Националната здравноосигурителна каса #Българския лекарски съюз

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Акценти

Инбет Казино