Отложиха делото срещу кмета на Ямбол, съборил ромския блок 20

Отложиха делото срещу кмета на Ямбол, съборил ромския блок 20
Блок 20 в ромския квартал на Ямбол беше съборен през септември 2010 година. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Ямболският окръжен съд отложи делото срещу кмета на Ямбол Георги Славов по обвинения за нарушения при събарянето на бл. 20 в ромската махала в града, предаде Радио „Фокус“ - Сливен.

Тричленният състав на съда прие искането на защитата и прокуратурата да бъде отложено първото заседание заради отсъствието на Георги Славов, за което беше представен болничен лист.

Прокуратурата обвинява Славов, че през периода септември–октомври 2010 г. в качеството му на кмет на община Ямбол умишлено не е положил достатъчно грижи за стопанисването  на повереното му имущество – в нарушение на клаузите на договор със смолянска фирма за разрушаване и премахване на сградата на блок 20 в жк „Райна Княгиня“ в Ямбол.

Според обвинението на смолянската фирма са предоставени строителните отпадъци от разрушаването на сградата – стомана и бетонови отпадъци, като са нанесени щети на общинския бюджет в размер на 290 597 лв.

Блок 20 в ромския квартал на Ямбол беше съборен през септември 2010 година. От общината бяха дали краен срок на стотиците самонастанили се ромски семейства да напуснат до 16 септември 2010 година опасното съоръжение. Част от тях се преместиха на съседната поляна, а други започнаха да къртят с чукове бетона и да вадят арматурата. Именно отломки от панел повлякоха 11-годишно момиче, което падна от полуразрушеното здание.

Това беше и причината кметът да обяви бедствено положение и да разпореди събарянето на блока. По делото, което ще продължи на 26 и 27 март, са призовани 14 свидетели.

#Георги Славов #ромска махала

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници