Човек на Пашата три години надзирава работата на ЧЕЗ в България

A A+ A++ A

Човек на бивш съдружник на премиера Бойко Борисов - Румен Николов - Пашата, повече от три години е в надзорния съвет на „ЧЕЗ България“ ЕАД, което консултира и отговаря за работата на българските дружества, в които чешката компания ЧЕЗ има участие, съобщава в. „Сега“.

Дружествата, в които ЧЕЗ има участие са  „ЧЕЗ Електро България“, „ЧЕЗ Разпределение България“, „ЧЕЗ Трейд България“, ТЕЦ „Варна“, както и лабораторията на дружеството.

Димитър Николов Стефанов, известен като Митко Каратиста, е назначен в „ЧЕЗ България“ през октомври 2009 г. директно от компанията майка „ЧЕЗ а.с.“ от Прага, заявиха от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, цитирани от „Медиапул“.

Той не представлява държавата и министерството няма нищо общо с назначението. Държавата никога не е имала дял в „ЧЕЗ България“ ЕАД.

Според сайта „Биволъ“ Димитър Стефанов взема по 35 хил. лв. месечна заплата за участието си в надзора на „ЧЕЗ България“, макар да не е ясно какви точно са му ангажиментите. Компанията е отчела за 2012 г. печалба от над 1 млн. лв.
Сайтът посочва още, че докато Стефанов работи в ЧЕЗ, представлява и фирма на небезизвестния представител на силовата групировка СИК Румен Николов – Пашата, с когото Борисов и соченият за организатор на престъпна групировка за отвличания – т.нар. „Октопод“, Алексей Петров, бяха съдружници във фирмата от началото прехода – „Будоинвест“.

От май 2005 г. Каратиста е представител на дружеството „Омега 96“, което е правоприемник на фирмата на Пашата „Омега 95“. Румен Николов прехвърля собствеността си на офшорката „Кенут Маркетинг“, която продължава да държи 100% от акциите. Стефанов си тръгва от „Омега 96“ през юли 2011 г., посочва „Биволъ“. 
Не е ясно какво е образованието на Стефанов. Знае се, че в един определен момент Каратиста е бил и шофьор на Румен Николов-Пашата, а след идването на ГЕРБ на власт известно време е съветник на депутат в парламента.

#Бойко Борисов #Румен Николов-Пашата #ЧЕЗ #Октопод #Алексей Петров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници