Дядо Гавриил: Платил съм цената да нямам досие

Дядо Гавриил: Платил съм цената да нямам досие
Дядо Гавриил (на снимката) заедно с русенския митрополит Неофит и старозагорския Галактион бяха излъчени за кандидати за патриаршеския престол. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Ловчанският митрополит Гавриил не отчита като предимство липсата на агентурно минало в надпреварата за патриарх на Българската православна църква.

„Аз съм си платил цената да нямам досие, но може би има хора, които не по-малко от мен са понасяли трудности. Не смятам, че това ми дава предимство," коментира митрополитът, цитиран от БГНЕС.

Дядо Гавриил заедно с русенския митрополит Неофит и старозагорския Галактион бяха излъчени за кандидати за патриаршеския престол. Един от тях ще бъде избран с таен вот на 24 февруари.

„Радвам се, че накрая решихме проблема, защото трябваше да излезем с достойнство. Затова наистина съм доволен," каза митрополит Гавриил след продължителното и напрегнато заседание на Светия синод в събота. След повече от 25 кръга на гласуване беше постигнат много труден консенсус за тримата кандидати.

На въпрос дали избраните кандидати са достойни, той каза, че „всички са достойни", предаде информационна агенция „Фокус".

#БПЦ #Свети синод #митрополит Гавриил #митрополит Неофит #митрополит Галактион #патриарх

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници