„Неморална" кампания се водела срещу църквата

„Неморална" кампания се водела срещу църквата
Варненският митрополит Кирил смята, че срещу църквата се води „неморална" кампания. Снимка: tv7.bg
A A+ A++ A

Варненският митрополит Кирил смята, че срещу църквата се води „неморална" кампания, чиято цел е да бъде свален патриарх Максим.

„Срещу църквата е подета неморална кампания, зад която, по всяка вероятност, стоят вътрешни хора," така митрополит Кирил обясни скандалите с досиетата на висшия клир и с луксозната му лимузина „Линкълн", предаде bTV.

Според него, една от целите на атаката е да бъде свален патриарх Максим. Митрополит Кирил обяви, че не знае кой стои зад кампанията, но, според него, рано или късно това ще се разбере.

"Когато се прави едно нещо, трябва да се прави както трябва. Според съответните закони, правила, а не да се търси под вола теле. Защото те го заявяват някои от тези духовници, че ще махнат патриарха. Защо по този начин трябва да се прави това нещо", попита варненският митрополит.

По неговите думи Светият синод никога не е отказвал да предостави списъците с лични данни на Комисията по досиетата, но държат да бъде изяснено дали има основание да дават отговор, тъй като законът задължавал само религиозните общества да представят подобен списък.

"Православната църква не е религиозно общество. Индуисти, не знам си какво. Голямо уважение към тях, не искам да кажа нищо, но става въпрос, за тях се отнасят тези неща. За протестанти, баптисти, които се регистрират по член 10", обясни той.

Митрополитът за пореден път отказа да отговори дали все още ползва легендарния „Линкълн" или бизнесменът Юлиян Гендов си го е прибрал. Определи въпроса като "ненужен".

#митрополит Кирил #митрополит #патриарх Максим #църква #Светия синод #Комисията по досиетата #досиета #Кирил

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници