Изборът на патриарх пред провал, ако Синодът не излъчи още двама кандидати

Изборът на патриарх пред провал, ако Синодът не излъчи още двама кандидати
Ако до полунощ Светият синод не избере още двама кандидати за патриаршеския престол, на 24 февруари не може да се състои изборът за български патриарх. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Ако до полунощ Светият синод не избере още двама кандидати за патриаршеския престол, на 24 февруари не може да се състои изборът за български патриарх, подчерта говорителят на Синода митрополит Йосиф.

На заседанието в петък единствено старозагорският митрополит Галактион събра необходимите 10 гласа, които му осигуряват мнозинство от 2/3 и участие в надпреварата за престола.

На заседанието в събота и дума не може да става за консенсус, обясни митрополит Йосиф.

С по 9 гласа продължават да са Ловчанският митрополит Гавриил и Русенският митрополит Неофит, с по 4 – 5 гласа е Варненският и Великопреславски митрополит Кирил.

„Изборът продължава в същия дух. Според устава срокът за избор на останалите двама кандидати е 00.00 часа довечера. Всичко може да се очаква. Вече сме на 24-ти тур. За по 1 бройка е, но не можем да я достигнем," каза още митрополит Йосиф.

Той обясни, че ако не бъдат излъчени трима кандидати, на 24 февруари не може да се състои изборът на патриарх.

„Гледаме, усмихваме се, подхвърляме туй – онуй, но вече като че ли се доби една щампа," каза владиката и призна, че той самият вече е изнервен от ситуацията.

„Аз съм един от тия, които от снощи, след като избрахме единия, си гласувам за двама," сподели още митрополит Йосиф.

Ако Светият Синод не успее да избере трима кандидати, то не може да има и избор в неделя на 24 февруари, не може да има патриарх, такава е логиката. Според него е възможно след няколкочасовия избор, ако не бъдат избрани останалите претенденти, някой от митрополитите да си тръгне и да няма кворум.

#БПЦ #митрополит Йосиф #митрополит Гавриил #митрополит Неофит #митрополит Кирил #патриарх #Българска православна църква #Свети синод

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници