Светият синод не успя да избере още двама кандидати за патриарх

Светият синод не успя да избере още двама кандидати за патриарх
Изборът на кандидати за патриарх продължава и в събота. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Светият синод не постигна необходимия кворум, за да избере останалите двама кандидати за патриарх, съобщи говорителят на Светия синод митрополит Йосиф.

До 16-тия тур, включително, Светият синод не постигна нужния кворум от две трети от гласовете, или десет гласа за никой от включените в интегралната бюлетина синодални членове, каза митрополит Йосиф, цитиран от „Фокус".

Във втори тур с десет гласа, или две трети от членовете на Светия синод, Старозагорският митрополит Галактион беше избран за един от тримата кандидати за патриарх.

„Утре в 09:00 продължаваме. С по девет гласа са Русенският митрополит Неофит и Ловчанският митрополит Гавриил, ние гоним тройка, имаме един избран, молил се утре да изберем", посочи митрополит Йосиф.

На въпрос дали е имало спорове при избора, той обясни, че обстановката е била спокойна. За него е изненада, че не са успели да съберат кворум, за да изберат и останалите двама.

„Светият синод не приема отводи, имената им са написани в интегралната бюлетина. Симеон не е тук, не гласува, но неговият вот е зачетен. Светият синод бавно мисли, мъдро решава. Ако не изберем другите двама, няма да бъде проведен патриаршеският избор", обясни митрополит Йосиф.

Според устава тримата кандидати трябва да бъдат избрани седем дни преди датата за избор на патриарх.

#Светия синод #митрополит Йосиф #митрополит Неофит #митрополит Галактион #митрополит Гавриил

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници