Александър Морфов стана „Доктор хонорис кауза“ в Скопие

Александър Морфов стана  „Доктор хонорис кауза“ в Скопие
Александър Морфов е лауреат на многобройни номинации и награди. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Александър Морфов е удостоен с почетната титла „Доктор хонорис кауза“ на Университета по аудио-визуални изкуства - Европейската филмова академия в Скопие, съобщиха от пресцентъра на Министерството на културата.

В поздравление до режисьора министърът на културата Вежди Рашидов казва: „Това е и признание за целия български театър, който в последните години все по-често се реди до големите имена в Европа, а и в цял свят“, съобщиха от пресцентъра на МК.

Александър Морфов е поставил повече от  20  театрални спектакъла  в България, Русия, Македония, Швеция, Франция, между които „Дон Кихот“ по Серванте, в София (1994) и в Москва (1999), „Декамерон или кръв и страст“ по Бокачо, в Охрид и Битоля, Македония (1998) и София (2000), „На дъното“ по Горки, в София (1997), „Буря“ от Шекспир в София (1996) и Петербург (1998), „Крал Юбю“ по Алфред Жари в Москва (2001), „Хъшове“ по Вазов в София (2004), „Полет над кукувиче гнездо“ от К. Киси в Москва и София, Дон Жуан от Молиер в Петербург (2004) и др.

Като актьор участва във филми за телевизията и за големия екран; в много от тях изпълнява главните роли, като „Иван и Александра“, реж. Иван Ничев,  „Козият рог“, реж. Николай Волев, „Приятелите на Емилия“, реж. Людмил Тодоров,  „Пътуване до Йерусалим“, реж. Иван Ничев и др.

Лауреат е на многобройни номинации и награди.

#Александър Морфов #"Доктор хонорис кауза" #Скопие #Македония #театър

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници