400 недоволни от високите сметки за ток и парно излязоха на протест в София

400 недоволни от високите сметки за ток и парно излязоха на протест в София
Около 400 протестиращи срещу високите цени на тока и топлинната енергия изпълниха пространството пред Министерството на икономиката, енергетиката и туризма в неделя сутринта. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Около 400 протестиращи срещу високите цени на тока и топлинната енергия изпълниха пространството пред Министерството на икономиката, енергетиката и туризма в неделя сутринта.

Недоволните граждани обвиниха за непосилните цени на тока „противонародната политика" на поредица от правителства, както и енергоразпределителните дружества, които са собственост на чуждестранни фирми, предаде БГНЕС.

Наред с многото национални трибагреници протестиращите издигнаха и транспаранти с надписи като „Всички ЕРП-та на народа" и „Няма да плащам рекет".

От сградата на МИЕТ гражданите ще тръгнат на протестно шествие към сградата на Столична община, а накрая ще стигнат и до Народно събрание.

Това е поредната активност на гражданите на София, след като на 20 януари изгориха декемврийските си сметки за парно пред Столична община.

На протестното шествие ще се обявят някои от основните нарушения на „Топлофикация", както и основните искания - всеки потребител да може да сключи индивидуален договор с дружеството; премахване на термина „прогнозно количество"; възможност за отказване от услугата.

На събитието организаторите ще информират гражданите за техните права и ще раздадат бланки за подаване на жалба към „Топлофикация".

Исканията към енергийния сектор са национализация на ЕРП-тата. Премахване на всички посредници, а тяхната функция да бъде поета от НЕК.

Гражданите настояват още електроенергията, произведена от АЕЦ „Козлодуй" да се разпределя само на вътрешния пазар за нуждите на гражданите и обществото, както и да се премахне задължителното изкупуване на ел. енергията от НЕК.

По отношение на топлинната енергия гражданите настояват за индивидуални договори с топлофикационните дружества с право на прекратяване с едномесечно предизвестие от страна на клиентите. Те искат още уредите да отчитат в Мвт/ч и изразходваната топлоенергия да се отчита реално.

Гражданите на София излизат солидарни с хората от Пловдив, Силистра, Благоевград, Гоце Делчев и Сандански, които излизат за пореден път на протест срещу ЧЕЗ.

#София #ток #парно #ЧЕЗ #ЕРП #НЕК #„Топлофикация" #протест #МИЕТ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Акценти

Инбет Казино