Православната църква почита Свети Харалампий

Православната църква почита Свети Харалампий
На 10 февруари Православната църква почита паметта на Св. Харалампий. На този ден се носи мед в храмовете (рано сутринта), за да бъде осветен. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

На 10 февруари Православната църква почита паметта на Св. Харалампий - християнският светец-лечител, и Света Валентина. Днешният ден е празник на пчеларите и на пчелите.

Според поверието Свети Харалампий държи всички болести, а за празника му се месят питки, мажат се с мед и се раздават за здраве.

Светецът е живял през ІІ век, бил епископ на гр. Магнезия в Мала Азия. През целия си живот проповядвал Христовата вяра. Император Септимий Север обаче започнал страшно гонение над християните.

Първото условие за пощада на живота било да се поклонят на идолите и да им пренесат жертви. Ако откажат, били подлагани на невероятно жестоки мъчения, от които те умирали.

Същата съдба сполетяла и Свети Харалампий. Той бил на повече от 100 години, когато го заловили и принуждавали доброволно да се отрече от Христос. Естествено, той категорично отказал.

Предстоели страшните изтезания. Започнали да стържат неговото тяло с железни куки, но през нощта раните зараствали. Постановили страшната присъда да бъде посечен с меч. Преди езичниците да поведат Свети Харалампий към мястото за екзекуция, той издъхнал.

Това станало през 198 г. Свети Харалампий бил на 113 години. Народът го приема за покровител на меда и пчеларите, защото с помощта на лечебните свойства на меда много хора били излекувани.

На този ден се носи мед в храмовете (рано сутринта), за да бъде осветен (около 9:00 часа).

За Св. Валентина е известно, че тя е живяла в околностите на Кесария Палестинска. Тя става жертва на гоненията срещу християните 308 г. при Максимилиан ІІ Галерий (308-313 г.).

Когато мъчителите се опитват да я накарат насила да принесе жертва в езическия храм, тя хвърля камък върху жертвеника и се обръща с гръб към горящия на него огън. Тази постъпка предрешава съдбата й – езичниците я обезглавяват.

На 10 февруари имен ден празнуват Харалампий, Хари, Харалан, Ламби, Ламбо, Ламбрина, Ламбрин, Валентина, Валентин, Валя, Вальо.

В България пък пчеларите от Малешево, Струмяни и Микрево ще почетат покровителя си Свети Харалампий. В българския народен календар денят се нарича още Хараланбей, Араланбей, Хараламповден, Чуминден.

Според народните представи Свети Харалампий е господар на болестите, главно на чумата и покровител на пчеларите.

#свети Харалампий #мед #пчели #болести

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници