България ще получи над 15 млрд. евро за 2014-2020г. от ЕС

България ще получи над 15 млрд. евро за 2014-2020г. от ЕС
Премиерът на България Бойко Борисов (вляво) заедно с други лидери на страни от ЕС. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

България е една от четирите страни, които при съкратен следващ евробюджет, ще получи повече пари от досега, съобщи в Брюксел министър-председателят Бойко Борисов, цитиран от БНР.

Европейските лидери най-после постигнаха споразумение по въпроса за бюджета на ЕС в периода от 2014 до 2020 година, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Над 15 милиарда евро ще получи България от ЕС за периода от 2014 до 2020 година, с условието да успее да ги усвои.

7 милиарда от тях ще са по линия на кохезионната политика, а останалите ще отидат за селско стопанство. Това увеличение с над 1,5 милиарда означава, че селските стопани в България занапред ще могат да получават по-големи плащания на площ.

260 милиона лева ще получи България за спрените четири реактора на АЕЦ "Козлодуй". Отделно от това България ще има възможност да се възползва от новия фонд за преодоляване на младежката безработица.

"Сделката е готова", обяви президентът на съюза Херман Ван Ромпой в Туитър повече от 24 часа след началото на тежките преговори между 27-те лидери на Евросъюза. "Заслужаваше си чакането", допълни той след края на разговорите, започнали в 16:00 часа вчера и приключили преди минути.

Отразявайки трудностите, пред които континентът е изправен, това ще бъде първият в историята на ЕС бюджет, предвиждащ затягане на коланите. По предварителна информация документът намалява разходите с близо три процента.

Британският премиер Дейвид Камерън, получил подкрепата на германската канцлерка Ангела Меркел, настояваше да не се прибягва до увеличения на разходите във времена на икономически трудности и рецесия в част от членките. Франция и Италия пък агитираха в полза на разходите, тъй като според тях те увеличават растежа и ускоряват разкриването на нови работни места във времена на рекордна безработица.

Предполага се, че разходите за периода от 2014 до 2020 г. ще възлизат на 908,4 млрд. евро, с абсолютен таван от 960 млрд. евро за "ангажиментите" към бюджета. Това е едва един процент от брутния вътрешен продукт на блока. Новият бюджет ще бъде с 3% по-малък спрямо досегашния за периода от 2007 до 2013 г..

#ЕС #Европейски съюз #бюджет на ЕС #еврофондове #Бойко Борисов #министър-председател #Съвет на ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »