Френският посланик: Интегрирайте ромите, за да наваксате с европейските стандарти

Френският посланик: Интегрирайте ромите, за да наваксате с европейските стандарти
Интеграцията на ромите е предизвикателство за ЕС, признава Филип Отие. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

За България наваксването на европейските стандарти преминава през интегрирането на ромската общност, обяви френският посланик в България Филип Отие.

„Интеграцията на ромската общност е общо предизвикателство за всички европейски страни“, каза посланик Отие на националния дискусионен форум, посветен на местните политики по превенция на трафика на хора с акцент върху ромската общност във Варна, цитиран от БТА и Медиапул.

По думите на Отие трябва да спре тенденцията ромите да се разглеждат като изкупителни жертви.

„Ромите често са третирани като изкупителни жертви. По тази причина за тях твърде често можете да прочетете и да чуете много неприемливи неща. Моят съвет е, щом те са неприемливи – не ги четете!“, каза дипломатът, цитиран от dnevnik.bg.

„В борбата с трафика на хора от средите на малцинствата у нас сме закъснели с поне 10-15 г.“, каза министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, който пристигна специално за срещата в петък във Варна.

Цветанов цитира данни от проучване на Световната банка, според което в световен мащаб трафикът на хора генерира приходи в размер на 32 млрд. долара годишно. Повече от 28 млрд. от тях потъват в схемите за трафик на хора с цел сексуална експлоатация.

По думите на Цветанов именно превенцията на трафика на хора е едно от основните направления в националната стратегия за интеграция на ромите.

„Интеграцията е основен проблем в страната, тъй като по данни на Световната банка до 2020 г. 23% от хората на трудовия пазар в страната ще са български роми“, каза още министърът на вътрешните работи.

По време на срещата Цветанов съобщи още, че от началото на годината у нас вече е в ход реализацията на проекта „Файнд“ (Find), който е част от системата на Интерпол. Той дава възможност всяко лице, влизащо за първи път в страната, да бъде проверявано в общата база данни на Интерпол, обясни министърът.

#България #Европейски съюз #Филип Отие #посланик на Франция в България #Цветан Цветанов #министър на вътрешните работи #Варна #Световната банка #Интерпол

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"