Линеен ускорител за лъчелечение ще заработи в Плевен до края на 2013 г.

Линеен ускорител за лъчелечение ще заработи в Плевен до края на 2013 г.
Десислава Атанасова каза, че министерството има концепция за борба с рака. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Линеен ускорител за лъчелечение на онкоболни ще заработи в Плевен до края на 2013 г., заяви министърът на здравеопазването Десислава Атанасова.

„Линейният ускорител е предмет на обществена поръчка и в близките месеци тя ще бъде възложена на фирма-изпълнител“, уточни Атанасова, цитирана от „Дарик“.

В Световния ден за борба с рака здравният министър Десислава Атанасова каза в Плевен, че министерството има концепция за борба с рака.

"Може да се каже, че сме се изправили срещу най - страшната диагноза. Част от тази концепция е осигуряването по ОП "Регионално развитие" на 148 млн. лева за оборудване с апаратура за диагностика и лечение на онкологични заболявания".

Министър Атанасова посочи, че единият от 13-те проекта за страната в Плевен е за 6,5 млн. лева, по който градът ще получи високотехнологична апаратура - линеен ускорител. Десислава Атанасова припомни, че има спестени 23 млн. лева от обществени поръчки, което ще даде възможност средствата да бъдат осигурени.

"Ние сме уточнили всички параметри. Да са спокойни хората, да са спокойни и лекарите, които работят тук - Плевен ще разполага с високотехнологична апаратура", каза министърът на здравеопазването.

3,4 млрд. лева е бюджетът за здраве за тази година, като средствата са разпределени между Националната здравноосигурителна каса, Министерството на здравеопазването и Министерството на труда и социалната политика за социално слаби граждани.

#линеен ускорител #лъчелечение #Плевен #Десислава Атанасова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници