Съдът върна трите деца на бащата от с. Дренов, който не ги пускал на училище

Съдът върна трите деца на бащата от с. Дренов, който не ги пускал на училище
Децата от ловешкото село Дренов бяха отнети от баща си и настанени в центрове от семеен тип със заповед на дирекция „Социално подпомагане“. Снимка: btvnews
A A+ A++ A

Съдът върна у дома трите деца на Димитър Дюлгеров, който не ги пускал да ходят на училище и да излизат навън с години.

Децата от ловешкото село Дренов бяха отнети от баща си и настанени в центрове от семеен тип със заповед на дирекция „Социално подпомагане“, но Административният съд в града уважи жалбата на Димитър Дюлгеров и му ги върна, предаде БНР.

Съдът в Ловеч е взел предвид множеството нарушения при извеждането на Димитър, Елена и Волен от дома им в Дренов и настаняването им в различни градове.

Съдия Йонита Цанкова се е съобразила с твърденията на баща им, че на 15 януари е бил извикан за справка в РПУ-Ловеч, където бил държан цял ден. През това време полицаи влезли незаконно в дома му и извели непълнолетните деца. Едва тогава му връчили трите заповеди, с които това било сторено.

Спешните действия спрямо Димитър Дюлгеров бяха предприети от дирекция „Социално подпомагане“ в Ловеч след сигнал от майката на децата Елена. Тя изпрати факс, че съпругът й системно ги пребива и ги държи под ключ.

Съдът констатирал и нарушение във формата на трите административни акта, в които никъде не били посочени конкретни фактически основания за издаването им. Освен това физическо насилие не било установено нито при прегледите на децата от личния им лекар, нито от становището на психолозите и социалните работници.

В нито едно от съдебните производства не бил открит друг проблем, освен недопускане на децата до училище. Съдът смята още, че начинът, по който децата са били изведени от дома си и транспортирани до различни градове, не е бил по реда на закона.

Решението може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд в 14-дневен срок.

На 14 февруари Районният съд в Ловеч ще гледа делото, заведено срещу бащата за упражнявано насилие спрямо децата, по сигнала на майката Елена.

#Ловеч

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници