Барон дари Перник с колекцията си от карнавални медали

Барон дари  Перник с колекцията си от карнавални медали
Европейската столица на маскарадните традиции Перник в събота и неделя посрещна групи от цялата страна. Снимка: "Сурва"
A A+ A++ A

Президентът на Федерацията на европейските карнавални градове Хенри ван дер Кроон  дари на Перник колекцията си от 148 медали, които са почетни емблеми на европейски и световни карнавали.

"Мястото на тази колекция е тук, защото Перник с желанието си да показва сурвакарската си традиция и да развива маскарадния фестивал "Сурва" не престава да ме изненадва", каза барон Кроон, цитиран от "Дарик"

"Гордея се, че съм почетен гражданин на Перник и след внушителния спектакъл, с който открихте 22-то издание на фестивала. Възхитен съм, че намерихте сили да посрещнете над 6000 участници в дефилетата и десетки хиляди зрители, въпреки сполетялото ви природно бедствие", отбеляза още Кроон.

Колекцията медали ще има своето място в Музей на сурвакарството и на маскарадния фестивал, какъвто ще бъде създаден в Перник, каза в благодарността си за дарението кметът Росица Янакиева.

Европейската столица на маскарадните традиции Перник в събота и неделя посрещна групи от цялата страна, показаха пред журито, председателствано от Георг Краев, и пред многохилядна публика колорита на местната си обредност и ритуали.

Сред маските от кожи и пера, сред грохота на звънците, хлопки и чанове, полюшвани от танца на сурвакари, бабугери, джамалари и дурвиши, в пернишкия фестивал отново се представят със своите традиции Словения, Сърбия, Македония, Черна гора, Гърция и Палестина, чиито представители от град Рамала подписаха с Перник меморандум за сътрудничество.

Остров Аруба, Индонезия и Албания също изпратиха свои танцьори като културни посланици.

#"Сурва" #карнавал #фестивал

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници