Глобяват църквата, ако крие досиета

Глобяват църквата, ако крие досиета
Евтим Костадинов подчерта, че законът е ясен и изрази надежда духовниците да го спазят. Снимка: „Монитор“
A A+ A++ A

Глоба от 15 000 до 30 000 лв. може да бъде наложена на Българската православна църква, ако не позволи проверка на досиетата.

„Българската православна църква (БПЦ) е заплашена с глоба от 15 000 до 30 000 лева, ако не изпълни закона и не предостави личните данни на висшия клир, за да бъде проверен за агентурно минало“, каза пред Дарик радио председателят на Комисията за отваряне на досиетата Евтим Костадинов.

Той отбеляза, че законовият срок, в който се очаква списъкът с имена и лични данни, още не е изтекъл.

Миналата седмица Светият синод публикува на сайта си, че ще предостави исканата от комисията информация.

Малко по-късно обаче бе разпространена противоположната позиция на митрополит Натанаил, който заявява, че „нормата от закона, според която членовете на управителните органи на религиозните общности подлежат на проверка и разкриване на досиетата им, е противоконституционна и това е грубо нарушаване на отделеността на Църквата от държавата“.

Буквално няколко часа по-късно синодът излезе с ново становище, в което заяви, че разпоредбите на закона за досиетата са неприложими спрямо БПЦ, тъй като тя е традиционно вероизповедание, а не просто религиозна общност, затова не подлежи на регистрация.

Евтим Костадинов подчерта, че законът е ясен и изрази надежда духовниците да го спазят.

„Ние се стараем да спазим точно изискванията на закона и сме го направили това не само към БПЦ, това сме го направили към всички религиозни общности, регистрирани в Дирекцията по вероизповеданията в Министерския съвет. Към настоящия момент започнаха да идват отговорите. Примерно от Католическата църква, от вероизповеданията към мюсюлманската религиозна общност, Адвентистката църква, Арменската църква“, обясни председателят на Комисията по досиетата.

На въпрос дали има опасения, че различното тълкувание на закона може да доведе до това БПЦ да излезе извън кръга на всички вероизповедания, той отговори:

„Такива опасения нямам. Категорично и ясно е казано и в устава на БПЦ, и в тълкуванието на Конституционния съд кои са представителните органи на религиозните общности. Искам да поясня, че ние не проверяваме всички духовни хора, а тези, които представляват и са членове на управителните органи. Аз се надявам, че ще надделее разумът и мъдростта. Няма нищо по-важно хората да бъдат информирани и духовенството да бъде осветлено“.

Костадинов добави, че ако списъкът все пак бъде предоставен от БПЦ, комисията ще може до края на януари да излезе с първите решения.

#Българската православна църква #БПЦ #лична информация #Светият синод #Евтим Костадинов #Костадинов #митрополит #Натанаил #агенти #ДС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници