Европол: Българските престъпници не са първа лига в международния наркотрафик

Европол: Българските престъпници не са първа лига в международния наркотрафик
Българските престъпни групи не са „първа лига" в международния трафик на наркоцици, твърди директорът на Европол Роб Уейнрайт. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Българските престъпни групи не са „първа лига" в международния трафик на наркоцици, твърди директорът на Европол Роб Уейнрайт.

В интервю за БНР той заяви, че във всички европейски страни има проблем с наркотиците, но изрази удовлетворение от задържаните количества на територията на Стария континент.

„Правим все по-трудно и все по-рисковано за престъпниците да вкарват наркотици в Европа и да ги транспортират от една държава в друга. Смятам, че заедно с властите в останалите европейски държави, в това число и с българските, наистина се противопоставяме на наркотрафика все по-успешно," посочи той.

Според стратегическия доклад на Европол и ЕК за процесите на европейския наркопазар Балканите и Черно море вече са сред новите транзитни точки по пътя на кокаина, освен че остават традиционен маршрут за хероиновите пратки.

Смята се, че все по-голяма част от кокаиновия трафик минава през пристанищата на България, Гърция, Румъния и Украйна, където обаче се задържат едва 2% от всички спрени количества кокаин в Европа.

Според доклада, все повече българи и румънци влизат в кокаиновия трафик, предимно като куриери, България е транзитен пункт, а български престъпни групи действат заедно с колумбийски, испански, италиански и такива от Западните Балкани.

България фигурира в този доклад и като сериозен играч на амфетаминовия пазар като производител, предимно на каптагон.

Хароинът също има подобаващо място на българска територия - България е сред задържалите най-големи количества оцетен анхидрид, който се използва за производството му. В доклада е записано, че българските престъпни групи, занимаващи се с този бизнес се явяват най-вече посредници на турски производители на хероин за ЕС.

През 2011 г. България е била и страната, в която е задържано второто най-голямо количество канабис – 5 тона. Консумацията му у нас, най-вече под формата на марихуана се е увеличила. България е сред 8-те европейски страни, които го отглеждат предимно на открито.

България е и на картата за движението на екстази – този път от Запад на Изток. Нашата страна е транзитна точка към Русия, Украйна, Беларус.

#Европол #Роб Уейнрайт #ЕК #трафик на наркотици #България #Гърция #Румъния #Украйна #каптагон #амфетамин #хероин #кокаин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници