Свободата на медиите в България във все по-критично състояние

Свободата на медиите в България във все по-критично състояние
Според индекса на „Репортери без граници“ България трайно върви надолу от 2009 г., когато е била 68-а, до 70-о място през 2010 г. и до 80-о в класацията за 2011-2012 г. Снимка: sofiaecho.com
A A+ A++ A

Състоянието на свободата на медиите в България се влошава все повече, сочат данните от редовния годишен доклад на неправителствената организация „Репортери без граници“.

Само за година България падна с 10 позиции до 80-о място в класацията за медийна свобода, предаде БГНЕС.

Според индекса на „Репортери без граници“ България трайно върви надолу от 2009 г., когато е била 68-а, до 70-о място през 2010 г. и до 80-о в класацията за 2011-2012 г.

Свободата на медиите повече от всякога е проблем на балканските страни, които искат да се присъединят към Европейския съюз, но изпитват негативните ефекти от икономическата криза, констатират „Репортери без граници“.

На първо място в класацията традиционно е Финландия, а последна е Еритрея.

„В рамките на Европейския съюз индексът продължава да отразява ясно обособено разминаване между страни като Финландия и Холандия, които винаги са били сред отличниците, и държави като България (80-о място), Гърция (70-о) и Италия (61-во). Тези държави продължават да не се справят с проблема за нарушаване на свободата на медиите в тях поради липса на политическа воля“, коментира още неправителствената организация.

Франция се е изкачила нагоре с 6 места – от 44 на 38, Испания е на 39-о, а Румъния – на 47-о място.

Няколко европейски страни са далеч зад останалите държави на Стария континент, според анализа на „Репортери без граници“.

Например смазването на протестите в Беларус след преизбирането на президента Александър Лукашенко отпрати страната с 14 позиции надолу – на 168-о място.

Турция, която се рекламира като модел за развитие в региона, отстъпва също с 10 места надолу и е на 148-о място. Забравяйки за политическите реформи, юридическата система на Анкара предприе вълна от арести на журналисти, която е без прецедент в новата история на страната от времето на управлението на военните.

Според авторите на проучването индексът от тази година за повечето страни не е повлиян от драматични политически събития и дава по-добро отражение на подхода и намеренията на правителствата по отношение на свободата на медиите в средно- и дългосрочен порядък.

#„Репортери без граници" #България #Гърция #Румъния #свобода на медиите

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници