ЕК представя мониторингов доклад за Румъния

ЕК представя мониторингов доклад за Румъния
Според анализатори се очаква негативен доклад за Румъния, който за разлика от този през лятото ще визира не само парламента и правителството, но и съдебната система. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Мониторинговият доклад за напредъка на Румъния по механизма за сътрудничество и проверка ще бъде представен в Европейската комисия в сряда.

Докладът ще отрази напредъка по изискванията, поставени пред румънските власти през лятото на 2012 г., когато ЕК обяви, че ще издаде извънреден доклад за Румъния заради напрежението около опита за отстраняване на румънския президент Траян Бъсеску.

Въпреки че трябваше да приключи мониторинга на двете най-нови членки на ЕС, тогава ЕК съобщи, че следващият доклад за България ще бъде в края на 2013 г.

В началото на януари говорителят на ЕК Марк Грей потвърди, че България ще бъде обект на устно докладване пред Съвета на министрите по правосъдие и вътрешен ред, заедно с извънредния доклад за Румъния.

За първи път румънските власти не получиха възможност да предложат последни поправки преди публикуването на мониторинговия доклад. Причината е, че Европейската комисия е подразнена от изтичането на информация към медиите, предаде „Дневник“.

Според анализатори се очаква негативен доклад за Румъния, който за разлика от този през лятото ще визира не само парламента и правителството, но и съдебната система, която бе похвалена преди половин година.

Въпреки това премиерът Виктор Понта заяви, че единайсетте точки, с които румънското правителство се ангажира пред председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу през лятото, са изпълнени изцяло.

Те се отнасят до гарантирането на правомощията на Конституционния съд, спазването на конституционните разпоредби при издаването на извънредни постановления, назначаване за омбудсман на личност, която се радва на многопартийна подкрепа, прозрачен процес на назначаване на главния прокурор и ръководителя на националната антикорупционна агенция.

#България #Румъния #ЕК #мониторингов доклад #Виктор Понта #Траян Бъсеску

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници