Шествие в защита на природата блокира повече от 10 трамвая в София

Шествие в защита на природата блокира повече от 10 трамвая в София
Шествието на граждани срещу посегателствата над природата в България блокира повече от 10 трамвая между площад „Славейков" и бул. „Патриарх Евтимий" в София. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Шествието на граждани срещу посегателствата над природата в България блокира повече от 10 трамвая между площад „Славейков" и бул. „Патриарх Евтимий" в София.

Протестиращите носят плакати с надпис „Общите блага не трябва да са частни", „Развитие в природата, а не против нея", „Законите са за всички, Пирин – също", „Втора кабинка от „Дондуков" за затвора", предаде БГНЕС.

Много от хората носят и добре познатите вече хартиени корони, на които пише „Ние сме държавата". Те скандират „Мафия" и „Вън бетона от закона" по пътя си към сградата на Народното събрание.

Според Андрей Ралев от Коалиция „За да остане природа в България" протестът има за цел опазване на българското Черноморие и Пирин.

„В началото на февруари Министерство на околната среда и водите ще се разгледа предложение за промяна в плана за управление. Това предложение предвижда всички зони за туризъм, които представляват 60 процента от територията на парк „Пирин", да могат да бъдат застроени. Ние няма да позволим това," заяви Андрей Ралев.

На трети пореден протест срещу строителство за всички урбанизирани зелени площи, цялата зона „А" и ивицата с ширина 100 метра по протежение на акваторията на Черно Море излязоха и гражданите във Варна.

Те също настояват за създаване на национален парк „Черноморие", който да защити от застрояване всички останали диви плажове в България и да създаде пешеходен маршрут Дуранкулак – Резово, подобно на Ком - Емине.

Протестното шествие „Долу ръцете от българската природа" се организира главно в социалната мрежа Фейсбук, където участие в него са заявили над 2450 души.

Природозащитниците искат мораториум върху застрояването на Черноморието.

На предишния протест от коалиция „За да остане природа в България" „пренесоха" символично дюните в София и с помощта на малко пясък и детски играчки показаха пред сградата на бившия Партиен дом как изглеждат дюните, ако през тях преминат багери.

Природозащитниците са убедени, че дори държавата не е наясно къде има дюни и къде няма. Затова настояват да се спре всякакво застрояване докато не бъде изготвена кадастралната карта, която ще позволи реално да се види къде са всъщност дюните.

#София #протест #площад „Славейков" #Коалиция „За да остане природа в България" #Дюни #Пирин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници