България няма да дава пари на „недисциплинираните“ в ЕС

България няма да дава пари на „недисциплинираните“ в ЕС
България потвърди принципната си позиция, че няма да участва във финансирането на програми за подпомагане на финансово недисциплинирани държави, съобщиха от Министерството на финансите. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България няма да участва финансово в подпомагането на държави - членки на Европейския съюз, с лоша финансова дисциплина.

България потвърди принципната си позиция, че няма да участва във финансирането на програми за подпомагане на финансово недисциплинирани държави по време на обсъждането на последните промени в договора за Европейския стабилизационен механизъм, съобщиха от пресцентъра на Министерството на финансите.

Министрите на финансите на страните от Еврогрупата в разширен формат обсъдиха в конферентен разговор последните промени в договора за Европейския стабилизационен механизъм и увеличаване на ресурса на Международния валутен фонд в контекста на европейската дългова криза.

България подкрепя предложението на държавите от Еврогрупата за въвеждане на правило за вземане на решения от страните по договора с 85% мнозинство в изключителни случаи.

България не е страна по договора за Европейския стабилизационен механизъм и няма финансови обвързаности по него.

През 2007 г. България изплати окончателно задълженията си към МВФ. България няма никакви финансови ангажименти към институцията и няма намерение да поема такива.

Отношенията на България с Фонда се развиват по смисъла на общото сътрудничество на институцията с нейните членове, като се осъществяват годишни прегледи по изпълнението на макроикономическите показатели.

#МВФ #финансиране #еврогрупа #държави #България #Европейския стабилизационен механизъм

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"