Трайчо Трайков сравни референдума с „развалена стока в демократична опаковка"

Трайчо Трайков сравни референдума с „развалена стока в демократична опаковка"
Всъщност въпросът беше – съгласни ли сте да си я купите и да я изхвърлите, или да си я купите и да я изядете, обясни Трайчо Трайков. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Като „развалена стока в демократична опаковка" определи референдума за развитието на ядрената енергетика бившият министър на икономиката в кабинета „Борисов" Трайчо Трайков.

„Всъщност въпросът беше – съгласни ли сте да си я купите и да я изхвърлите, или да си я купите и да я изядете," продължи метафората Трайков в интервю за Нова телевизия.

Той изрази съмнение, че някой изобщо е спечелил от референдума. Според него гласуването в националното допитване може да се разтълкува по няколко начина.

„От тези, които са гласували „не" – някой са гласували против АЕЦ „Белене", други против ядрената енергетика въобще, трети против АЕЦ „Белене", но за 7-ми блок, четвърти против АЕЦ „Белене" и 7-ми блок, но за продължаване на 5-ти и -6ти блокове. Така че огромен е рискът вие да сте гласували за едно, а отговорът ви да бъде изтълкуван по друг начин," обясни Трайчо Трайков.

Въпреки това най-големият проблем според него е, че дори въпросът да е бил кристално ясен, от този референдум не произтича нищо. „Хората казаха на политиците, че са достатъчно зрели и разбират, когато им се продава стока менте," посочи бившият министър.

За кашона с писмата между RWE и НЕК Трайчо Трайков коментира, че позицията на RWE за Белене е била ясна още от първия ден на мандата му.

„Запознах се с това писмо буквално от първия ден, в който станах министър и въз основа на това писмо водехме преговорите," обясни той.

„Писмото, в което RWE дава своята оценка за цената винаги е било налице. По-голямата интрига беше в тези писма, в които година преди края на мандата на Тройната коалиция ръководството на НЕК е уведомявала тогавашното ръководство на МИЕТ, че RWE не са съгласни," продължи Трайчо Трайков.

„Ако трябва да бъда напълно честен, няма да мога да ви кажа дали знам това, защото съм виждал писмата или защото са ми казали от RWE, но със сигурност винаги сме знаели, че RWE не бяха съгласни нито с Допълнение 5, с което е поръчано оборудването за над 600 млн. евро, нито с начина, по който са се водили преговорите по основния договор. Другият голям проблем беше, че чак до края на мандата на Тройната коалиция българската страна не е давала отговор откъде ще вземе своите 5 млрд. евро," обясни още Трайчо Трайков.

#Трайчо Трайков #референдум #АЕЦ „Белене"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Референдум 2013
Последно от Референдум 2013

Всички новини от Референдум 2013 »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници