2012 г. - най-кървавата година в историята на журналистиката

2012 г. - най-кървавата година в историята на журналистиката
Спрямо 2011 г. броят на убитите журналисти е нараснал с драстичните 33% до 88 души. Предходният рекорд бе поставен през 2007 г., когато бе отнет животът на 87 души. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

2012 г. е една от най-смъртоносните в историята на журналистиката, показва статистиката на „Репортери без граници".

Спрямо 2011 г. броят на убитите журналисти е нараснал с драстичните 33% до 88 души. Предходният рекорд бе поставен през 2007 г., когато бе отнет животът на 87 души.

Общо 879 журналисти са били арестувани, а 1993 са получавали заплахи или са били нападани физически, предаде БГНЕС.

Общо 38 служители на медии са били похитени, а 73 са напуснали родината си принудително. 6 медийни сътрудници и 47 граждански журналисти са били убити, а общо 144 блогъри – арестувани.

Броят на журналистите, загинали по време на изпълнение на задълженията си в Близкия изток и Северна Африка, е бил 26 души, докато този на убитите в Азия и Субсахарска Африка – съответно 24 и 21. Спад на убитите е бил отчетен единствено в Западното полукълбо.

Убийствата през 2012 г. бяха извършени по време на войни, бомбени нападения, от групировки, свързани с престъпността и от ислямистки бунтовници по поръчка на корумпирани правителствени служители.

„Причините за безпрецедентния брой убити журналисти през 2012 г. бяха войната в Сирия, хаосът в Сомалия, талибаните в Пакистан," обясни генералният директор на „Репортери без граници" Кристоф Делоар.

Докладът откроява още петте най-смъртоносни държави в света и петте най-големи страни-затвори за журналисти.

С убитите най-малко 17 служители на медии, 44 граждански журналисти и 4 медийни сътрудници Сирия се нарежда на първо място по леталност, следвана от Сомалия, Пакистан, Мексико и Бразилия.

Челната позиция при „затворите" пък заема съседна Турция. В нея през 2012 г. са били задържани най-малко 42 журналисти и 4 медийни сътрудници. Броят на служителите на медии, които понастоящем се държат зад решетките във връзка с тяхната работа, е безпрецедентен от края на военното управление в страната. Позовавайки се на репресивните закони, турските съдебни практики се доминират от съображенията за сигурността на страната и проявяват малко уважение към свободата на словото и правото на съдебен процес.

Макар че климатът е меко казано смущаващ, турските медии продължават да се развиват динамично и разнообразяват.

По-надолу в черния списък на затворите се нареждат Китай, Еритрея, Иран и Сирия.

#„Репортери без граници" #журналистика #Сирия #убийство #Турция #затвор

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници