Плевнелиев: България да направи чудо и да се обедини

Плевнелиев: България да направи чудо и да се обедини
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

На България й предстои да направи едно чудо – да се обединим в няколко приоритета, независимо кой е на власт и това ще се случи през 2012 г.

Това заяви новоизбраният президент Росен Плевнелиев по време на дискусията „Две години след Лисабон – Европа накъде?", която е част от инциативата „Европейски разговори в парламента", предаде БГНЕС.

В експозето си Плевнелиев подчерта, че до преди години страните в ЕС са имали сериозен растеж 4-6%, но това ги е увлякло по харченето, без да са изградили буфери за това.

„Една малка България успя да го направи при последните три правителства, като направи нещо изключително. През 2001 г. дългът й беше 100% от БВП, докато през 2011 г. – вече 16%”, коментира той.

„България даде урок на много по-развити от нея страни, но ние заедно трябва да решаваме проблемите си, защото ЕС е 7% от населението на планетата и тези страни са най-силните демократически и икономически като общност”, посочи бившият министър на регионалното развитие.

„На България й предстои да направи едно чудо – да се обединим в няколко приоритета, независимо кой е на власт и това ще се случи през 2012 г. в реализиране на идеите България 2020”, категоричен беше Плевнелиев.

Той обеща максимално да отвори президентската институция, като това ще направи и Народното събрание като най-висшият орган на държавата.

По думите му България ще бъде двигател на инициативите за пълна интеграция на ЕС във вече 28-те държави (прието е решение за приемането на Хърватия в ЕС – бел. р.).

„България ще бъде активен представител на тази част от Европа и защото България и Полша са двете страни най-европейски настроени с 80% от гражданите си. Ние ще успеем, ако всички в Европа сме заедно и защото това е територията на най-демократичната общност на света”, каза още Плевнелиев.

На дебатите към европейската инициатива присъстваха министри, депутати, дипломати, представители на неправителствения сектор, заедно със специалните гости Елмар Брок, член на ЕП, един от говорителите на ЕНП и Жан-Доминик Джулиани, президент на Фондация „Робер Шуман".

Дискусията беше открита с едноминутно мълчание в памет на бившия чешки президент Вацлав Хавел, който почина в неделя на 75-годишна възраст.

#Росен Плевнелиев #Европа #Лисабон #България #Европа 2020 #ЕС #Хърватия #Полша #ЕП #ЕНП #Вацлав Хавел #Елмар Брок

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"