Средиземноморската диета не предпазвала мозъка от остаряване

Средиземноморската диета не предпазвала мозъка от остаряване
Изследването се позовава на наблюдението на хора на средна възраст, които имат различни хранителни навици, и чиито когнитивни функции са били изследвани около 65-ата им годишнина. Снимка: Архив
A A+ A++ A

Твърденията, че средиземноморската диета е добра както за мозъка, така и за сърцето бяха опровергани от френско изследване.

Учените посочват, че яденето на много плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, ядки, както и пиенето на вино и ползването на зехтин няма голямо отражение върху мозъка в напреднала възраст, информира „Ройтерс", цитирана от Информационна агенция „Фокус".

Изследването се позовава на наблюдението на хора на средна възраст, които имат различни хранителни навици, и чиито когнитивни функции са били изследвани около 65-ата им годишнина.

След наблюдение учените заключили, че няма връзка между средиземноморската диета и съхраняването на познавателните функции на мозъка.

Все пак те отбелязват, че „добрите" мазнини в средиземноморския начин на хранене могат да бъдат благоприятни за мозъка.

Ненаситените мазнини и голямото количество фибри в диетата пък може да помагат непряко за забавянето на старческата деменция, като запазват доброто състояние на кръвоносните съдове.

#средиземноморска диета #изследване #учени #сърце #плодове #диета #остаряване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници