Московски изненадан от санкцията на ЕК заради мултиплексите

Московски изненадан от санкцията на ЕК заради мултиплексите
Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

В Министерството на транспорта, ИТ и съобщенията и в Комисията за регулиране на съобщенията се изненадаха от решението на ЕК да сезира Европейския съд относно раздаването на лицензи за т.нар. мултиплекси, по които от 1 септември ще текат цифровите ефирни канали вместо досегашното аналогово разпространение на ТВ ефира.

„Изпълнили сме абсолютно всички изисквания на Брюксел", заяви на брифинг транспортният министър Ивайло Московски по повод решението на ЕК, с което дава България на Европейския съд заради издаването на разрешения за цифровия радиочестотен спектър, цитиран от агенция БГНЕС.

„Дефектът най-вероятно е бил в закона за електронните съобщения, приет през март 2009 г. и времето, когато са провеждани конкурсите за избор на операторите, т.е. при Тройната коалиция", подчерта министърът.

Все още в министерството не са получили официалното уведомление от ЕК и когато това стане той обеща да бъдат дадени допълнителни детайли за текущата процедура. Същото потвърди и председателят на КРС Веселин Божков.

„Има 2-3 месеца още, в които ще обжалваме, но сегашната нормативна база гарантира равностойност на всички оператори, които ще участват в следващия конкурс", потвърди Московски.

Московски припомни, че от ЕК са поискали промени в закона, регулиращ сектора и те са направени.

Когато е текла първата процедура за оператори тя се е осъществила по старите изисквания на закона, тогава в надпреварата не са могли да участват оператори с ТВ съдържание и оператори с инфраструктура. Затова започва нова процедура, която да въведе още един кандидат.

Веселин Божков обясни, че завеждането на дело от ЕК ги е изненадало.

„В течение съм на този диалог с ЕК и всички техни препоръки за преодоляване на нелоялната конкуренция и наличие на монопол са преодолени. Спечелилите оператори конкурсите за първите три мултиплекса са законни", подчерта той.

„А българското правителство предложи да бъде организиран още един конкурс, този процес тече и ще бъдат допуснати всички оператори, включително и тези за съдържание", отбеляза Божков.

Процедурата за още един мултиплекс започва утре и ще бъдат допуснати всички оператори. Министърът заяви още, че се надява всички предприети от ведомството му действия да доведат до резултат.

Европейската комисия реши да заведе дело срещу България пред Съда на ЕС заради издаването на разрешения за цифровия радиочестотен спектър. Комисията установи, че следваната от България процедура се е основавала на прекалено ограничителни условия за издаване на разрешения, което е довело до изключването на потенциални кандидати. Това затруднява конкуренцията в бъдещия пазар на инфраструктура за цифрова наземна телевизия (ЦНТ) в България в нарушение на приложимите директиви на ЕС за електронните съобщения.

Комисията счита, че България не се е съобразила с изискванията, заложени в Директивата за конкуренцията, когато през 2009 г. е предоставила наличните пет лота чрез две конкурсни процедури, като по този начин е ограничила без основание броя на дружествата, които могат потенциално да навлязат на пазара. Освен това в нарушение на трите директиви критериите за подбор в конкурсните процедури са били прекомерно ограничителни, като са били отхвърлени кандидати, свързани с доставчици на съдържание (оператори на телевизионни канали), включително оператори, действащи само извън България, или с оператори на мрежи за радиоразпръскване.

През март 2012 г. Комисията поиска от българските власти да предприемат мерки срещу нарушението на правото на ЕС и да позволят реален достъп до българския пазар на инфраструктура за ЦНТ. България обяви началото на нова тръжна процедура за отпускане на допълнителни честоти. Тези честоти обаче няма да бъдат предоставени преди 1 септември 2013 г., когато ще се премине от аналогово към цифрово излъчване. Очаква се съществуващите телевизионни канали да сключат споразумения с операторите на разпространителските мрежи преди преминаването, за да може след тази дата да се излъчва чрез новата инфраструктура за ЦНТ. Има голяма вероятност операторите, които ще навлязат на пазара след тази дата, да нямат никаква икономическа изгода от това. Ето защо Комисията реши да заведе дело срещу България в Съда.

#Министър на транспорта #Ивайло Московски #ЕК #цифрова телевизия #мултиплекс #КРС #Веселин Божков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »