Съдът оправда висш чиновник, лично разобличен от Бойко Борисов

A A+ A++ A

Софийският градски съд оправда напълно в сряда бившия шеф на Държавната агенция за бежанците Светослав Мичев, разобличен лично от премиера Бойко Борисов в злоупотреби с държавни пари.

Процесът срещу Светослав Мичев и Нарцис Димитров, бивш главен специалист в агенцията, започна през февруари 2010 г., предаде „Медиапул".

Двамата висши чиновници в Агенцията за бежанците бяха обвинени за безстопанственост, извършена между 14 август 2008 и 20 декември 2008 г. по отношение на общо 436 813 лева, предназначени за два ремонта на общежитие на агенцията в село Баня.

Мичев и Димитров бяха обвинени, че умишлено не са контролирали ремонтните дейности и са нанесли на бюджета щети в размер на 43 432 лева.

Нарцис Димитров бе обвинен и за съставянето на протоколи с невярно съдържание, с които удостоверил работа, която не била извършена.

След като бяха подведени под отговорност съдът наложи на обвиняемия Минчев мярка от 10 000 лева, което бе отразено от някои проправителствени издания като в. „Монитор", със заглавия от типа: „10 бона за свободата на корумпиран служител".

Всъщност, Мичев изобщо не бе обвинен за корупционно престъпление. Подобни данни няма никъде из 53-те тома по делото. В крайна сметка мярката му бе сменена с "подписка", която след оневиняването му в сряда логично бе и отменена, коментира „Медиапул".

До оправдателните присъди на Мичев и Димитров три години по-късно се стига, тъй като прокуратурата изначално е заложила „непреодолими слабости в определени логически и юридически аспекти", коментира накратко решението си съдия Весислава Иванова в сряда.

По думите на съдия Иванова необяснимо защо прокуратурата е решила, че ако Мичев бе командировал Димитров в село Баня, по презумпция нямаше да бъде допуснато част от ремонтните дейности да се извършат на завишени цени.

Според СГС претендираните в обвинителния акт щети за над 43 000 лева всъщност изобщо не са били доказани в рамките на процеса, тъй като „единственият доказателствен източник" за размера им са показанията на свидетеля Бойчо Тошков. Той всъщност заема централна роля в делото, тъй като на негов доклад се базира целият съдебен казус.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници