Доклад на ЕК за България през януари щял да е ключов за Шенген

Доклад на ЕК за България през януари щял да е ключов за Шенген
България отново трябва да убеди ЕС, че границите й са сигурни. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Следващият доклад на Европейската комисия за напредъка на България и Румъния по механизма за сътрудничество и проверка, който ще излезе в края на януари, ще е решаващ за присъединяването на двете страни към Шенген, заяви министърът на правосъдието, равенството и отбраната на Ирландия Алън Шатър.

Ирландия като ротационен председател на ЕС за пореден път потвърди добрите си намерения към България.

Шатър е уверил евродепутата от България Илияна Йотова, че ирландското председателство прави всичко възможно този въпрос да бъде решен на Съвета по правосъдие и вътрешни работи през март, цитиран от портал „Европа“.

Министър Шатър подчерта, че мнозина негови колеги и сега обвързват решението за двете страни с доклада на ЕК по механизма за сътрудничество и проверка.

„Наясно сме с безпокойствата на някои страни членки. В края на месеца ще има повече яснота. Това е реалността“, подчерта министърът.

През октомври 2012 г. Еврокомисията обяви, че може да се изготви извънреден доклад за България, ако прецени, че ситуацията го налага.

В началото на януари тази година, говорителят на ЕК Марк Грей потвърди, че България ще бъде обект на устно докладване, заедно с доклада за Румъния.

Междувременно еврокомисарят по правосъдието и основните права Вивиан Рединг заяви, че Европейската комисия е направила своя анализ и е дала зелена светлина за разширяването на Шенген на база технически изисквания.

Политическата чувствителност – това, дали имаш доверие на дадена страна и как гледаш на нея, няма нищо общо с критериите, а с усещането, каза Рединг пред БНР.

„Не се добавят никакви допълнителни критерии. Критериите бяха определени“, подчерта тя.

#Европейската комисия #ЕК #Шенген #Илияна Йотова #Алън Шатър #Ирландия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »