60% от гласуващите на референдума ще кажат „да“ – НЦИОМ

60% от гласуващите на референдума ще кажат „да“ – НЦИОМ
Цирк с „мъртви души“ на референдума разиграха в сряда доброволците от Движение „България на гражданите“. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

60% от българите, които възнамеряват да дадат своя глас на „ядрения“ референдум в неделя, ще гласуват с „да“, а 40% с „не“, показва последното проучване на НЦИОМ.

Институтът проведе национално проучване за обществените нагласи за референдума в периода между 16 и 20 януари.

В същото време хората, които определят информираността си по темата като „ниска“, намаляват с осем пункта – от 36% на 28%. За последните три месеца напълно неинформираните и незаинтересованите от темата анкетирани намаляват почти двойно.

Малък е делът на пълнолетните българи, които целенасочено и активно търсят информация по темата за референдума (11%).

В по-голямата си част симпатизантите на основните политически формации (с изключение на тези на ДПС) се самоопределят като „средно информирани“, т.е. хора, които не търсят целенасочено информация по темата, а попадат на такава.

Сред симпатизантите на ДПС най-голям е делът на хората, определящи се като „ниско информирани“ по въпросите за ядрената енергетика.

Основният аргумент на нежелаещите да гласуват на предстоящия референдум е убеждението им, че той е лишен от смисъл, твърдят социолозите от НЦИОМ.

„Бойкотът остава по-скоро формула на политическо говорене в дните преди референдума, доколкото преобладаващата част от избирателите не го възприемат като механизъм за изразяване на гражданска позиция“, категорични са те.

За последните три месеца се регистрира известно покачване на дела на противниците на развиването на ядрената енергетика в България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала. В момента съотношението между привържениците и противниците е приблизително 3:2, твърдят експертите.

#референдум #НЦИОМ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Референдум 2013
Последно от Референдум 2013

Всички новини от Референдум 2013 »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници