Великобритания провежда референдум до 5 години дали да остане в ЕС

Великобритания провежда референдум до 5 години дали да остане в ЕС
В речта, която британският премиер отлага на няколко пъти от есента насам, Камерън ще каже още, че няма да отстъпи, защото търпението на британците към ЕС е изтъняло много. Снимка: ЕПА, архив
A A+ A++ A

Британският премиер Дейвид Камерън трябва да обяви по-късно в сряда, че до края на 2017г.  Острова ще проведе национален референдум дали страната да остане в Европейския съюз при предоговорени условия, или да напусне.

До голяма степен под натиска на партията си, Камерън втвърдява позицията си и отправя предизвикателство към останалите 26 национални лидери в ЕС, информира „Дневник", позовавайки се на част от речта му, издадена вече от пресата в страната.

Ако спечели парламентарните избори през 2015г., британският премиер на практика ще даде ултиматум в следващите две и половина години ЕС да приеме някаква ревизия на условията, при които Великобритания членува в Съюза.

В речта, която той отлага на няколко пъти от есента насам, Камерън ще каже още, че няма да отстъпи, защото търпението на британците към ЕС е изтъняло много.

Хората били все по-недоволни от налагането в живота им на „ненужни европейски правила и регулации", които водят ЕС в посока, за която те не са давали съгласието си.

В речта на Камерън е записано, че следващата правителствена програма на Консервативната партия през 2015г. ще поиска мандат от народа за преговори по ново споразумение с европейските партньори.

След као такова бъде договорено, решението за оставане при новите условия или излиза от ЕС ще бъде подложено на референдум.

Според британския премиер провеждането в момента на референдум би било грешка, защото в следващите няколко години Европа ще се промени заради кризата в Еврозоната.

„Преди следващите избори ще подготвим закони и ако бъде избрано консервативно правителство, незабавно ще ги прокараме до края на годината. Приключването на преговорите и провеждането на референдум ще стане в първата половина от мандата на средващия парламент", се казва в още в речта.

Критиците на Камерън вече заявиха, че той е станал заложник на евроскептиците в консервативната си партия, както и, че излизането на Великобритания от ЕС ще е против икономическите интереси на страната.

Тя смятат още, че е лоша идея обвързването на въпроса с конкретни срокове и преговорен процес с неизвестна продължителност.

От „Даунинг стрийт" 10 уточниха, че отношението на Камерън към ЕС в никакъв случай не е враждебно и че в речта му се казва, че ако не насрочи референдум, това ще направи по-вероятно излизането на Великобритания от ЕС.

Плановете на Камерън обаче може да се объркат, ако Германия и Франция ускорят реформирането на Еврозоната и структурата на отношенията в ЕС преди парламентарните избори във Великобритания и без те да преминават през промени в Лисабонския договор.

Дотогава консерваторите няма да получат подкрепа, дори от коалиционните си партньори, за прокарване и дори за подготовка на проектозаконите.

Великобритания едва ли ще получи съгласие от партньорите си в ЕС за отделни преговори само, тъй като това би трябвало да се решава в един по-широк процес на евентуална промяна на Лисабонския договор.

Според източници от „Даунинг стрийт" 10 Камерън ще поиска предоговаряне на задълженията по директиви и закони на ЕС за социалните ангажименти и заетостта, а вътрешният министър на Великобритания Тереза Мей е подготвила проект за ограничаване достъпа на гражадни от ЕС до социални плащания, когато се установят във Великобритания.

#Дейвид Камерън #Великобритания #реч #ЕС #Европейски съюз #членство #договор #референдум

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници