Митрополит Николай искал преразглеждане на епархийските избори

Митрополит Николай искал преразглеждане на епархийските избори
Американският и австралийски митрополит Йосиф обясни, че по време на заседанието на Светия синод митрполит Николай е изразил мнение, че има пропуски и канонични нарушения в преписката от Софийската епархия. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Пловдивският митрополит Николай е поискал да бъдат преразгледани документите от изборите за делегати на предстоящия събор за избор на нов патриарх на България, съобщи говорителят на Светия синод митрполит Йосиф.

Патриаршесткият избирателен събор, на който делегатите трябва да избера наследика на патриарх Максим, ще се проведе на  24 февруари.

Американският и австралийски митрополит Йосиф обясни, че по време на заседанието на Светия синод митрполит Николай е изразил мнение, че има пропуски и канонични нарушения в преписката от Софийската епархия, предаде БГНЕС.

Той  е съобщил и, че намаленият състав на Светия Синод е одобрил общо 142-ма делегати за Патриаршеския събор.

Намаленият състав на Светия синод отхвърли откритото писмо на трима свещеници, както и жалбата на архиерейския наместник в Самоков отец Петър с мотива, че макар да е епархийски избирател и архиерейски наместник, той не е участвал в избора доброволно.

Йосиф посочи, че предположенията на Николай означавали да се разгледа изборът на 10-мата делегати от Софийската епархия, които са шестима клирици и четирима миряни, както и по един монах и по една монахиня от епархията или общо на 12 делегати от епархията.

В сряда ще стане ясно дали Светият синод ще приеме искането на Николай Пловдивски за касиране на изборите в Софийската епархия.

Наместник-председателят на Българската православна църква и на Светия синод Варненският и Великопреславски митрополит Кирил, както и митрополит Йосиф са били против преразглеждането на гласуването от епархията на София.

#метрополит #Николай #Йосиф #избор #делегати #Свети синод #списъци #патриаршески събор

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници