България има да излиза от кризата още 10 г., според Capital Economics

A A+ A++ A

Растежът на българската икономика ще остане слаб за следващите години, прогнозират анализатори от лондонския център Capital Economics Ltd

„Липсата на конкурентоспособност (на българската икономика) означава, че растежът й ще остане изключително слаб в следващите години. Когато производството в България се върне към нивата си от преди кризата, икономиката може да е изгубила почти десетилетие на растеж“, посочват анализаторите от лондонския център Capital Economics Ltd., цитирани от агенция „Блумбърг“ и „Дневник“.

Според Нийл Шиъринг и Лиза Ермоленко ускоряването на този процес е възможно, ако се намалят заплатите и цените в страната.

БВП е с 5% под нивото си през 2008 г. и ще се върне на това равнище чак през 2015 г., допълват те.

От центъра посочват още, че валутният борд е надценил с около 10% българския лев, като се вземе предвид и инфлацията, която допълнително пречи на износа.

За излизането от кризата на българската икономика пречат и връзките й с някои от най-слабите икономики в еврозоната.

За Гърция и Италия заминават около 20% от износа. Компании от тези страни контролират половината от банковите активи в страната.

Шиъринг и Ермоленко допълват, че дори при замразяването на заплатите в публичния сектор, номиналният им брутен растеж от 2008 г. насам е достигнал 50%, докато цените са се повишили с 15%.

До три пъти по-бавен ще е растежът на българската икономика спрямо 2008 г., когато България регистрира най-висок растеж.

Прогнозата на Capital Economics за тази година е за стагнация и 2-3% ръст през 2014 г.

Ако се намалят бюрокрацията и корупцията, в България биха могли да се привлекат инвестиции, за да постигнат поне 3-4% годишен растеж в следващите 10 години, смятат анализаторите.

В петък вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков в интервю за TV7 прогнозира, че икономическият преход в България ще завърши след още два десноцентристки мандата.

Той посочи още, че икономическият преход е започнал след политическия (през 2009 г.). България ще излезе от кризата, след като приключи икономическият преход.

#икономически растеж

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници