ЕК трябва да се произнесе за новия реактор в Козлодуй

ЕК трябва да се произнесе за новия реактор в Козлодуй
Министърът Делян Добрев и Гюнтер Йотингер от ЕК на неформално заседание на Съвета на енергийните министри от ЕС в Дания. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

 

Изграждането на нов реактор в Козлодуй вместо в Белене трябва да бъде съгласувано с Европейската комисия, заяви еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер.

„Ако България реши да строи нов реактор в Козлодуй вместо в Белене, то трябва да уведоми за този инвестиционен проект Европейската комисия, която ще проучи всички негови аспекти съгласно договора за Евроатом“,каза Йотингер пред Mediapool.

„При всички положения дискусията за възможна нова ядрена централа в България не трябва да повлияе на продължаващите дейности по извеждането на затворените от І до ІV блокове на АЕЦ „Козолдуй“, каза още той по отношение на предстоящия на 27 януари референдума дали да се развива ядрената енергетика в България с нова ядрена централа.

Съгласно договора за Евроатом, нов реактор в АЕЦ „Козлодуй“ също се разглежда като нов инвестиционен проект, но трябва да бъде съгласуван с Европейската комисия, предаде БГНЕС.

Повторна нотификация на проекта АЕЦ „Белене“ би била необходима, ако техническите детайли, включени в нотификацията от 2007 г. са претърпели съществена промяна в сравнение със съгласувания тогава инвестиционен проект (по отношение на типа реактори).

Преди пет години ЕК даде положително становище за проекта АЕЦ „Белене“.

От БГНЕС припомнят, че сагата АЕЦ „Белене“ започва още през последните години на комунизма. Единствено крахът на старата система спира нейното изграждане за неопределен период от време.

През 2006 г. е проведен търг, който е спечелен от руската „Атомстройекспорт“, дъщерна компания на държавната корпорация „Росатом“. Базовата цена на бъдещата втора атомна централа беше за малко под 4 милиарда евро.

За изграждането на централата беше създадена проектна компания между НЕК и германската Ер Ве Е.

След като ГЕРБ печелят изборите през 2009 г., проектът започна да буксува. Това стана причина за оттеглянето на Ер Ве Е през 2009 г.

„Росатом“, убедени в това, че проектът е печеливш, предложиха на българската страна финансиране. Те също така доведоха и чуждестранни инвеститори в лицето на „Фортум“ и „Алтран“.

По този начин изпълниха едно от исканията на кабинета „Борисов“ за намирането на чуждестранен, неруски инвеститор.

Въпреки това проектът беше замразен през март 2012 г. от правителството на ГЕРБ.

Премиерът Борисов предложи реактора за „Белене“ да бъде преместен на площадката в „Козлодуй“. Тази идея на управляващите се посрещна със скептицизъм от ядрените експерти, както и от „Росатом“.

През септември „Атомстройекспорт“ увеличи претенциите си към НЕК до 1 млрд. евро за неизплатени извършени дейности по проекта „Белене“. НЕК ще оспорва в съда.

Делото ще се гледа от Международния арбитраж в Париж.

През лятото на 2012 г. БСП стартира кампанията за референдум по въпроса за АЕЦ „Белене“.

Тя събра над 770 000 подписа, повече от необходимото.

На 14 януари 2013 г. лидерът на ДСБ Иван Костов обяви, че БСП са подвели хората, които се включиха в подписката за организиране на предстоящия ядрен референдум, с огромна, нагла лъжа.

Костов каза, че БСП е излъгала избирателите за размера на печалбата от евентуалното пускане в експлоатация на втора атомна електроцентрала в Белене.

По неговите думи лидерът на левицата Сергей Станишев, бившият енергиен министър Румен Овчаров и неговият наследник Петър Димитров са излезли с „бомбастичното твърдение“, че АЕЦ „Белене“ щяла да донесе на държавата 200 млрд. евро за 60 години.

Според Костов, ако АЕЦ „Белене“ бъде построена, то 5-и и 6-и блок на централата в Козлодуй ще бъдат спрени, защото тогава няма да може да се използва голямото количество произвеждана електроенергия.

Активното участие на българските граждани в кампанията направи референдума необратим.

ГЕРБ от своя страна промениха въпроса.

От него отпадна питането за АЕЦ „Белене“ и така на 27 януари българите ще трябва да гласуват дали желаят развитието на ядрената енергетика чрез изграждането на нова мощност.

#Гюнтер Йотингер #Европейска #комисия #Белене #АЕЦ #Козлодуй #реактор

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »