Нова скандална сделка обрича на бетониране и плажа на „Корал“

Нова скандална сделка обрича на бетониране и плажа на „Корал“
Плажът на „Корал“ е пред застрояване, след като в последните дни на 2012 г. Община Царево е подписала строителни разрешения за изграждането на огромен ваканционен комплекс. Снимка: burgasinfo.com
A A+ A++ A

Плажът на „Корал“ е пред застрояване, след като в последните дни на 2012 г. Община Царево е подписала строителни разрешения за изграждането на огромен ваканционен комплекс.

Според информация на сайта за разследваща журналистика „Биволъ“ разрешенията са две и са издадени на името на испанската фирма „Ибердрола Инмобилиария“, която е последният собственик на 120 дка земя на първа линия северно от Лозенец.

До това се стигна, след като Регионалното министерство загуби всички дела срещу издадения Подробен устройствен план (ПУП) на Община Царево, одобрен от предишния кмет Петко Арнаудов. Причината за загубата е невнесена съдебна такса от 20 лв.

В същото време МОСВ не уважи екологичните експертизи и исканията на природозащитниците да се върне отменената защитена територия „Блатно кокиче“. Освен блатното кокиче, което е защитен вид, и лонгозната гора на дюните зад плажа „Корал" растат пясъчни лилии и други защитени растения.

Община Царево не беше уведомила държавата за плановете за бетонирането на „Корал“, заради което регионалното министерство заведе дела срещу издадените 3 ПУП-а.

Отмяната на тези заповеди обаче би принудила инвеститорите да променят проекта съобразно новия Закон за черноморското крайбрежие.

Засегнати са финансови интереси за милиони, като губещи ще се окажат близки до ГЕРБ бизнесмени и кметът на Бургас - Димитър Николов, пише „Биволъ“.

Когато МРРБ завежда делата, за държавните имоти отговаря бившият зам.-министър на регионалното развитие Екатерина Захариева, която в момента е началник на секретариата на президента Росен Плевнелиев.

Според „Биволъ“ казусът с издадените разрешителни е очевиден, а невнасянето на 20 лв. съдебна такса е само елегантен начин МРРБ да се откаже от дело, което иначе би спечелило със сигурност.

Съдът предупреждава в продължение на 2 месеца МРРБ и Плевнелиев като жалбоподател, че невнасянето на нищожната такса ще доведе до прекратяване на цялото дело.

Срещу невнесените 20 лв. стои залогът на над 40 000 000 евро пари, получени при продажбата на 130 дка обществен терен на първа линия върху дюните на приказния плаж „Корал“, отбелязва „Биволъ“.

Според сайта конкретен бенефициент от мегасделката „Корал“ е настоящият кмет на Бургас Димитър Николов от ГЕРБ.

За злоупотребите има документи и свидетелства, но всички опити да се започне досъдебно производство по случая срещнаха твърд отпор в Окръжна и Апелативна прокуратура – Бургас, пише още „Биволъ“.

Земята от 130 дка бе скандално продадена от кмета на Царево Петко Арнаудов на частната фирма „Витатур инвест“ АД на символичната цена от 7 долара/кв. м само срещу обещания за бъдещи инвестиции.

Арнаудов не се е съобразил с опасенията на общински съветници, че има опит земята да бъде заграбена и препродадена впоследствие. Той не е изпълнил клаузите от решение на Общинския съвет да включи в договора условия за развалянето му при неизпълнение.

Договарянето е станало с дейното участие на сегашния кмет от ГЕРБ на Бургас Димитър Николов, който тогава е бил служител на собствениците на „Витатур“ в качеството си на изпълнителен директор на захарния завод „Победа“, изтъква „Биволъ“ в публикацията си.

За това свидетелстват председателят на ОС Димо Иванов и общински съветници - очевидци. Николов е предлагал цинична политическа сделка на съветниците от БСП, че ако прокарат продажбата на терена през гласуване, то СДС ще подкрепя техния кмет Петко Арнаудов по всякакви начини, включително и на бъдещи избори.

Това действително е станало – Димитър Николов по това време е бил и лидер на „сините“ в Бургас, отбелязва още медията.

Сделката е била оспорена в съда от областния управител и обявена за незаконна от Бургаския окръжен съд, но Петко Арнаудов и адвокатът му Евгений Мосинов обжалват във ВАС и печелят.

Самият Мосинов е присъствал и от двете страни на сделката - едновременно като юрист на продавача Община Царево и като адвокат на купувача „Витатур инвест“.

След серия от фиктивни препродажби на земята през подставени фирми, в крайна сметка тя става актив на испанската фирма „Ибердрола имобилария“ за невероятната цена от 400 евро/кв. м, а печалбата на Димитър Николов и компания е над 40 000 000 евро.

Точките от договора за инвестиции между купувача и Община Царево не са спазени. Всички жалби до Прокуратурата и предизвиканите разследвания са прекратени в Бургас. Свидетелите са заплашвани, а опитите за корумпиране на магистрати срещу имущество и пари са емблематични.

В същото време МОСВ решава да заличи защитената зона „Блатно кокиче“, което вирее единствено на въпросния плаж до къмпинк „Корал“.

Пролетта на 2010 г. инвеститорите вкарват багери и зариват коритото на близката рекичка, пресушават лонгозната гора и почти убиват защитеното в Червената книга блатно кокиче, което обаче продължава да вирее.

Независима експертиза, направена от най-големите експерти ботаници, начело със световния специалист н.с. I ст. Чавдар Гусев, доказа, че рядкото растение все пак е живо. Това е неоспорим знак, че е престъпление върху дюните да се излива бетон, коментира „Биволъ“.

Междувременно Димитър Николов става лидер на регионалната структура на ГЕРБ и е избран за кмет от новата партия.

#„Биволъ" #Община Царево #Петко Арнаудов #Димитър Николов #кмет на Бургас

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници