Тотю Младенов обмисля къде да изпрати съкратените работници от ВМЗ

Тотю Младенов обмисля къде да изпрати съкратените работници от ВМЗ
Във вторник Младенов участва на извънредно заседание на тристранния областен съвет в Пловдив, на което бяха обсъдени алтернативите за работа на съкратени работници от ВМЗ – Сопот. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Нова работа за евентуално съкратени служители от ВМЗ - Сопот, би могла да бъде намерена, стана ясно от среща на социалния министър Тотю Младенов с представители на институциите и общините в областта.

Във вторник премиерът Бойко Борисов заяви, че ВМЗ не може да бъде продадем заради колективния трудов договор.

Той добави, че е наредил на икономическия министър Делян Добрв и на социалния министър Тотю Младенов да осигурят заетост на 700-800 от работниците по програма на социалното министерство.

Той посочи, че военните заводи, които са частни, работят с 600-700 служители, докато във ВМЗ работели 3200.

„Иначе приблизително 100 хил. лева на ден ни струва на данъкоплатците този завод“, коментира тогава Борисов.

Във вторник Младенов участва на извънредно заседание на тристранния областен съвет в Пловдив, на което бяха обсъдени алтернативите за работа на съкратени работници от ВМЗ - Сопот, предаде Информационна агенция „Фокус“.

Община Сопот не би могла да вземе на работа до 200 души, които да бъдат включени в Оперативна програма „Подкрепа за заетост“, а Община Карлово - до 300 души.

Българо-немският център може да поеме обучението и преквалификацията по определени специалности на 300 работници от Вазовските заводи, докато частният бизнес в областта се е ангажирал да направи бързо проучване в региона, за да се реши как с помощта на Агенцията по заетостта може да осигури субсидирана заетост, ако бъдат съкратени работници от ВМЗ - Сопот.

След заседанието Младенов заяви, че във връзка с оздравителния план за ВМЗ, който се изготвя от синдикатите и ръководството на предприятието, институциите и общините предлагат три варианта за алтернативна работа на съкратените работници.

Съкратените работници могат да бъдат разпределени първо в система за преквалификация по местоживеене. Общината би могла да наеме по Оперативна програма „Подкрепа за заетост“ съкратени работници, които да бъдат ангажирани с общински дейности, като възнаграждението по тази мярка е 380 лева плюс осигуровки до една година.

Третата възможност за работниците от ВМЗ е да бъдат наети в частния сектор, като заплащането ще зависи от минималния икономически праг за съответната икономическа дейност.

#министър на труда и социалната политика #Тотю Младенов #работници #община #работа #съкращения #бизнес #Оперативна програма

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Промишленост
Последно от Промишленост

Всички новини от Промишленост »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"