Директорът на прочутия музей „Роден“ на гости на Вежди Рашидов

Директорът на прочутия музей „Роден“ на гости на Вежди Рашидов
Вежди Рашидов се срещна с Катрин Шевийо по време на посещението си в Париж преди година. Тогава той договори прочутият музей „Роден“ да представи българска изложба. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Директорът на световноизвестния музей „Роден“ Катрин Шевийо пристига в България на двудневно посещение по покана на културния министър Вежди Рашидов.

Катрин Шевийо идва заедно с куратора на музея Надин Лени, за да се запознаят на място с уникалното изкуство и културното наследство на България, съобщиха от културното министерство.

Вежди Рашидов се срещна с Катрин Шевийо по време на посещението си в Париж преди година. Тогава той договори прочутият музей „Роден“ да представи българска изложба.

Българският министът на културата бе първият чуждестранен министър, когото новият директор на музея „Роден“ прие и с когото договори съвместен обмен. Още тогава Катрин Шевийо бе силно впечатлена от разказите на Вежди Рашидов за изкуството на България и затова покани официално страната да гостува със своя изложба веднага след завършването на започналия голям ремонт в музея „Роден“.

Това ще се случи за първи път, тъй като по думите на Катрин Шевийо до този момент в прочутия френски музей не са показвани чужди колекции.

Проектът за българска експозиция, който директорът на френския музей предложи на Вежди Рашидов, в действителност ще бъде началото на реализиране на нейната нова концепция – музеят „Роден“ да се отвори за чуждестранно изкуство.

Министър Рашидов пък отправи покана специална колекция от музея „Роден“ да гостува в една от националните галерии в София.

По време на посещението си на 16 януари Катрин Шевийо ще се срещне с директора на Националната художествена галерия Слава Иванова, която ще й представи експозиционните пространства в Княжеския дворец и Криптата на Храм-паметник „Св. Александър Невски“.

На 17 януари Катрин Шевийо ще има официален разговор с Вежди Рашидов, след което ще посети Музея за съвременно изкуство, Музея за социалистическото изкуство, Боянската църква и Националния исторически музей.

Тя ще се срещне и с посланика на Франция в България Н. Пр. Филип Отие.

#изложба #Париж #София #министър на културата #Вежди Рашидов #Катрин Шевийо

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници