Гърция потвърди 123-годишната присъда на български пилот

A A+ A++ A

Апелативният съд в Атина потвърди присъдата от 123 г. на българския пилот Янко Стоименов, който е признат за виновен за смъртта на 121 души в самолетна катастрофа.

Сигнал за бомба прекъсна за два часа делото срещу българския пилот Янко Стоименов в Атина. На втора инстанция пред апелативния съд прокурорът потвърди наказателните присъди за Стоименов и тримата служители на авиокомпания „Хелиос“, предаде Би Ти Ви.

Пледоарията на прокурора продължи повече от два часа. Според нея двамата пилоти на самолетa не са били достатъчно квалифицирани и информирани, допуснали са непростима небрежност и не са спазили основни процедури и инструкции за безопасност. Имали са лична нетърпимост един към друг, но въпреки това са сложени в един екип. А отговорността за всичко това се носи от първия пилот на компанията - Янко Стоименов.

Адвокатът на Стоименов - Стелиос Вудурис, заяви, че в случай на осъдителна присъда защитата ще насочи усилията си затворът да бъде заменен с парично обезщетение. Той не изключва и сезиране на Върховния съд на Гърция за процедурни нередности при процеса.

Като най-голям парадокс юристите посочват двете паралелни дела, които се водят в Гърция и Кипър, както и фактът, че веществените доказателства се намират в Кипър.

От своя страна прокурорът отхвърли искането на защитата за ново разследване на причините за катастрофата, тъй като срещу първото има възражения от страна на независими експерти.

Миналата година българинът беше признат за виновен за смъртта на 121 души, загинали при самолетна катастрофа преди 8 години край гръцката столица. Той бе осъден на 123 години затвор.

#Янко Стоименов #Атина #Гърция #присъда #пилот #самолетна катастрофа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници