Сметната палата проверява дали инженерите са сервитьори

Сметната палата проверява дали инженерите са сервитьори
Целта на проверката от Сметната палата е да се види дали има задоволителен резултат от разходването на публични средства от държавата, както и дали има добри специалисти. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Сметната палата ще проверява как завършилите висшисти се реализират на пазара на труда, съобщи председателят на Палатата проф. Валери Димитров.

По време на пресконференция Димитров заяви, че одитът ще се прави в социалното и образователното министерство, в Агенцията по заетостта, както и в Националната агенция за оценяване и акредитация, предаде Информационна агенция „Фокус“.

Проверяваните университети в страната ще са осем - Великотърновският университет, Икономическият университет в Варна, техническите университети в София и Варна, медицинските университети в София и Пловдив, Аграрният университет в Пловдив, както и Университет „Асен Златарев“ в Бургас.

„Това е една мащабна задача, която ще даде пълна картина на проблема с реализацията на завършилите висше образование“, обясни проф. Димитров.

Той добави, че целта на проверката от Сметната палата е да се види дали има задоволителен резултат от разходването на публични средства от държавата, както и дали има добри специалисти.

„Да видим дали инженерите карат таксита или са сервитьори. Дали се реализират на пазара на труда в чужбина. Дали държавните университетите поддържат специалности, от които обществото няма потребност“, коментира председателят на Сметната палата.

Зам.-председателят на Палатата Цветан Цветков коментира, че години наред държавните университети са били извън обхвата на Сметната палата, добавяйки, че при заверките на годишните финансови отчети на университетите са открити сериозни слабости.

Според Цветков най-сериозен проблем с висшите училища е начинът на заприходяване и управление на техните активи.

„Те се отнасят с известна академична небрежност по начина на управление и отношението си към активите, с които разполагат, а така също и с начина на събиране и управление на приходите от различни дейности", посочи Цветков.

Той припомни, че университетите са второстепенни разпоредители към Министерството на образованието и получават много сериозни финансови средства.

#Валери Димитров #Сметна палата #одит #проверки #висшисти #работа #пазар на труда #Цветан Цветков #университети

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници