Осиновените в Италия българчета лъжели за насилието в дома, твърдят от Агенцията за закрила на детето

Осиновените в Италия българчета лъжели за насилието в дома, твърдят от Агенцията за закрила на детето
Директорът на Агенцията за закрила на детето Калин Каменов заяви, че е направена проверка в дома, от който са осиновени децата, но никой от споделените от тях факти не отговаря на истината. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Информацията, излязла преди дни в италианската преса, че осиновени в Италия деца от социален дом в България са били насилвани пред очите на възпитателите, е пълна клевета, заяви директорът на Агенцията за закрила на детето Калин Каменов.

В събота италианското списание „Еспресо“ излезе с шокираща статия, в която са публикувани свидетелствата на три български деца, осиновени в Италия преди 10 месеца.

Двете момчета на девет и 10 години и деветгодишното момиче споделили за сексуално насилие в дом за изоставени деца, намиращ се близо до София.

Каменов каза пред Би Ти Ви, че Агенцията за закрила на детето е направила проверка в дома, от който са осиновени децата, но никой от споделените от тях факти не отговаря на истината.

През нощта 12-13-годишни възпитаници на училището влизали по стаите на по-малките деца, като ги малтретирали и изнасилвали, като някои от насилените дори били тригодишни.

Осиновените деца разказали още, че много от децата ставали жертва и на педофили през празничните дни, които ги карали да проституират, принуждавайки ги с побой,  пистолет и връзвайки ги с белезници.

Според трите деца, директорката и възпитателките са знаели какво се случва в училището, но жената ги заплашила, преди да заминат с осиновителите си, че ако разкажат какво се случва, ще бъдат върнати в българския дом.

След като разказали на приемните си родители, семействата уведомили италианските власти, които сигнализирали на органи в България.

Още след случая от Международната организация за осиновяване „Кай“ и социалното министерство на Италия заявиха, че няма причина да не се вярва на децата и че такива ситуации в домовете в България не са се променили.

В края на декември в българското министерство на правосъдието е постъпил сигнал за сексуално насилие над деца, докато са били в социален дом в София.

От пресцентъра на ведомството уточнили, че сигналът е получен от анонимен мъж по телефона в Агенцията за закрила на детето, която го е предала в правосъдното министерство.

#българчета #Дом за деца #Италия #списание #„Еспресо" #насилие #педофилия #Агенция за закрила на детето #Калин Каменов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници