ВСС не констатира дисциплинарни нарушения на Галя Гугушева

ВСС не констатира дисциплинарни нарушения на Галя Гугушева
Галя Гугушева официално оттегли кандидатурата си за конституционен съдия, издигната от СДС, след като и. д. главният прокурор тогава Бойко Найденов бе разпоредил пълна проверка за нея. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Етичната комисия към Висшия съдебен съвет не е констатирала дисциплинарни нарушения, извършени от прокурор Галя Гугушева, обяви председателят й Ясен Тодоров.

След продължителни дебати със 7 гласа „за“, един „против“ и един „въздържал се“ ресорната комисия е решила да не бъде образувано дисциплинарно производство срещу бившия кандидат за конституционен съдия, предаде БГНЕС

Именно председателят на комисията Ясен Тодоров гласувал против най-вече заради изявленията на Галя Гугушева пред медиите, които според него не кореспондират с други нейни изявления.

„Дано този случай действа като превенция по отношение на други хора, които искат да се развиват кариерно, и за цялостния им начин на живот и публично поведение – човек трябва да е премерен в приказките си“, посъветва Ясен Тодоров.

Той уточни, че все още се правят проверки, например в НАП, и ако резултатът от тях бъде друг, то не отпада възможността етичната комисия да се самосезира и да извърши нова проверка.

Галя Гугушева официално оттегли кандидатурата си за конституционен съдия, издигната от СДС, след като и. д. главният прокурор тогава Бойко Найденов бе разпоредил пълна проверка за нея.

Ръководителят на Апелативната специализирана прокуратура Борислав Сарафов пък внесе във ВСС предложение за освобождаване на Галя Гугушева като негов заместник и преназначаването й като редови прокурор.

След скандала със съдия Венета Марковска, която не успя да положи клетва като конституционен съдия, министър-председателят Бойко Борисов предложи на СДС да издигне кандидатура за съдия в КС.

Последва издигането на кандидатурата на президента Петър Стоянов (1997 - 2002), който поиска поне три дни, за да осмисли номинацията и да реши за себе си дали може да приключи международните си ангажименти, след което се отказа от кандидатурата си, заради невъзможност да ги отложи.

По-късно, на 20 ноември, Националният съвет на СДС номинира за конституционен съдия Галя Гугушева - заместник апелативен прокурор в Специализираната апелативна прокуратура.

Кандидатурата й беше внесена от трима независимите депутати Валентин Николов, Димитър Карбов и Огнян Тетимов - бивши членове на „Атака“.

На 7 декември пък Галя Гугушева депозира молба пред Етичната комисия във ВСС, с която иска да й се направи проверка във връзка с медийни публикации по повод сигнали за пране на пари от фирми, свързани със семейството й.

От НАП започнаха и проверка на имущественото състояние на кандидата за конституционен съдия доколко притежаваното от Галя Гугушева имущество отговаря на официално декларираните от нея доходи.

Решението да оттегли кандидатурата си тя взе след официалното становище на ГЕРБ, че няма да подкрепи нейната номинация.

Решението пръв обяви вицепремиерът Цветан Цветанов на извънреден брифинг късно вечерта на 10 декември в Костинброд, докато течеше акция в нелегален цех за цигари.

Сагата започна, след като на 31 октомври без дебати депутатите от ГЕРБ, независими депутати, от ДПС и някои от народни представители от БСП избраха зам.-председателя на парламента Анастас Анастасов и Венета Марковска, зам.-председател на ВАС, за членове на Конституционния съд от парламентарната квота.

След избора ЕК обяви, че може да изготви допълнителен доклад за правосъдието и вътрешните работи в България и преди края на 2013 г. Предупреждението дойде именно по повод новите съдебни назначения.

От ЕК посочиха, че има сериозни съмнения за търговия с влияние и корупция по отношение на един от кандидатите, каза говорителят, без да посочва име.

#Галя Гугушева #ВСС #Етична комисия #Ясен Тодоров #НАП #Бойко Найденов #Конституционен съд #Венета Марковска

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници